Oogst van Bintjes. Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Remo-Frit verhoogt contractprijs Bintje met € 4

De Belgische aardappelverwerker Remo-Frit verhoogt de contractprijs voor Bintjes met € 4 per 100 kilo voor oogst 2022.

Remo-Frit is de grootste speler voor de Belgische versmarkt. De fabriek verwerkt jaarlijks zo’n 150.000 tot 200.000 ton aardappelen. Van de aardappelen die de fritesfabriek verwerkt, is 70% Bintjes. De overige aardappelen zijn Premières, Markies en Challengers, alle voor 10%.

Ik verwacht dat Covid volgend jaar een stuk minder van invloed op de aardappelmarkt gaat zijn

Zowel voor de af-landperiode als de bewaarperiode wordt de Bintje-contractprijs met € 4 verhoogd. De contractprijs komt daarmee in de af-landperiode op €14 uit en in april wordt € 18 betaald. Ook voor Challengers verhoogt Remo-Frit de contractprijs met € 3 over de hele linie. “Voor deze prijzen verloopt het contracteren vlot”, zegt Yvo Deputter, aardappelinkoper van Remo-Frit. “We probeerden een paar weken geleden Bintjes te contracteren met een plus van € 3 op de contractprijs 2021, dat liep niet. Ik verwacht dat Covid volgend jaar een stuk minder van invloed op de aardappelmarkt gaat zijn. Daarbij schat ik in dat in België het totale aardappelareaal krimpt en wij willen hetzelfde areaal contracteren als vorig jaar.”

Extra kosten compenseren

Er is in België meer graan ingezaaid en verschillende kosten, zoals meststoffen zijn enorm gestegen. Die kosten moeten ergens worden doorgerekend, zegt Deputter. “Ook de industrie zal de extra kosten moeten doorrekenen naar haar afnemers om de keten gezond te houden.”

De meeste aardappelen contracteert Remo-Frit via een vastprijscontract. Daarnaast biedt Remo-Frit onder andere meerjarencontracten, hectarecontracten en het zogenoemde 50-50-contract aan, waarbij telers kunnen meedelen met de vrije markt. Pootgoedprijzen voor Bintjes zijn afhankelijk van de vrije markt en het aankoopmoment, hierdoor stijgen deze voor oogst 2022. Overige pootgoedprijzen houdt de verwerker gelijk.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin