Een monster aardappelen voor de nacontrole. De NAK heeft de verwerkingscapaciteit vergroot zodat telers snel de uitslag hebben. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Relatief weinig verlaging in nacontrole pootaardappelen

Een lage virusdruk zorgt dit seizoen voor een lager percentage klasseverlaging in pootaardappelen.

Het verlagingspercentage van pootaardappelen in de nacontrole op virusbesmetting ligt tot eind september op 16,6%. Dat meldt keuringsdienst NAK. Dit is het laagste verlagingspercentage van de afgelopen 5 jaar. Vorig jaar lag het verlagingspercentage rond deze tijd op 31%. In totaal is toen 28,1% van de aardappelen in de nacontrole in klasse verlaagd. Van teeltjaar 2019 is zelfs 35% in de nacontrole in klasse verlaagd. De NAK verklaart de gunstiger nacontrolecijfers door de lage virusdruk dit seizoen.

Grotere capaciteit nacontrole

De keuringsdienst startte de nacontrole half augustus toen de eerste monsters van gerooide pootaardappelen binnen kwamen. De NAK heeft voor dit jaar extra maatregelen genomen om de capaciteit van de nacontrole te vergroten zoals een uitbreiding van het laboratorium waar de aardappelen gesneden worden. De capaciteit ligt nu hoger dan in 2019 toen een recordaantal monsters verwerkt is. Een snelle uitslag is vooral belangrijk voor de vroege exportrassen opdat telers en handelshuis weten wat ze kunnen leveren.

Beheer
WP Admin