Gemaal Colijn bij de buurtschap Ketelhaven in Dronten. Flevoland had afgelopen zomer als enige provincie nauwelijks last van droogte, omdat de polder onder de zeespiegel ligt. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Regen goed voor droge gebieden, overlast dreigt in Flevoland

Terwijl het Flevolandse waterschap Zuiderzeeland een extra gemaal inzet om overtollig hemelwater af te voeren, worden in andere waterschappen maatregelen getroffen om het regenwater vast te houden.

Waterschap Zuiderzeeland heeft donderdagmorgen het monumentale gemaal Wortman in Lelystad ingezet om het teveel aan water in de provincie weg te pompen naar het IJsselmeer. Sinds woensdag draaiden al veel kleinere gemalen, aangezien de grond in Flevoland kletsnat is zodat makkelijk wateroverlast kan ontstaan door hevige regenbuien. Flevoland had afgelopen zomer als enige provincie nauwelijks last van droogte, omdat de polder onder de zeespiegel ligt.

In veel waterschappen zorgt de regenval voor een compensatie van het neerslagtekort en een te lage grondwaterstand. De schappen nemen nu zoveel mogelijk maatregelen om het regenwater vast te houden. “Heel blij met extra water”, aldus waterschap De Dommel in Brabant.

Lees ook: Rijkswaterstaat: haal vee uit uiterwaarden vanwege hoogwater

Situatie goed beheersbaar

Rijkswaterstaat en de schappen verwachten nergens calamiteiten door de regen of het stijgende waterpeil in de grote rivieren. Waar nodig worden voorzorgsmaatregelen genomen. “Het is een goed beheersbare situatie die vooral voor aanvulling van ons grondwater zorgt”, stelt waterschap Aa en Maas. Het schap ziet voor begin volgende week een verhoogde afvoer van de Maas aankomen.

Beheer
WP Admin