AlgemeenNieuws

Redding voor school op platteland

Den Haag – Scholen in krimpgebieden die steeds minder kinderen overhouden, kunnen makkelijker gaan samenwerken met andere scholen, om zo het hoofd boven water te houden. Het kabinet heeft daarover op voorstel van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vrijdag afspraken gemaakt.

Dekker gaat de regels voor een zogeheten ‘samenwerkingsschool’ veel eenvoudiger maken. Nu is dat nog heel ingewikkeld. Dekker wijst erop dat het aantal nieuwe leerlingen in sommige krimpregio’s met een derde terugloopt waardoor goed en bereikbaar onderwijs voor ieder kind moeilijker wordt.

Vorig jaar zag het er nog somber uit. Na de supermarkt en de bibliotheek dreigden toen ook kleine basisscholen te verdwijnen van het platteland. Scholen met minder dan honderd leerlingen kon je maar beter sluiten. Dat advies gaf de Onderwijsraad aan het ministerie van Onderwijs. Kleine basisscholen openhouden is duur en bovendien hebben scholen met weinig leerlingen vaak moeite om de kwaliteit hoog te houden, aldus de raad in het advies.

Staatssecretaris Dekker: “We helpen scholen daarom om binnen hun regio tot een gezamenlijke aanpak te komen. Samenwerken wordt makkelijker en aantrekkelijker. Alleen zo zorgen we ervoor dat er ook in de toekomst overal in Nederland kwalitatief hoogwaardig onderwijs is en dat ouders en kinderen een school kunnen kiezen die bij hen past.”

Verder houden kleine scholen die fuseren nog 6 jaar een speciale toeslag voor kleine scholen waardoor ze niet financieel gestraft worden voor hun samenwerking. Ook wordt het makkelijker om een school te verplaatsen of van identiteit te doen veranderen.

De ondergrens voor het openhouden van basisscholen ligt nu nog op 56 scholieren. Plattelandsgemeenten kunnen een ontheffing aanvragen voor het openhouden van scholen met meer dan 23 leerlingen. De Onderwijsraad wijst er in het advies van vorig jaar op dat landelijk de komende jaren 100.000 leerlingen minder naar basisscholen gaan en wil dat de regering hierop actie onderneemt. Als het advies werd overgenomen, moesten zo’n duizend dorpsscholen in Nederland dicht. Dat zal grote gevolgen hebben voor gezinnen op het platteland. Vooral in krimpgebieden in provincies als Limburg (62 scholen dicht) en Zeeland (96 van de 233) en de acht gemeenten in de regio Achterhoek (50 van de 205 basisscholen) zouden basisscholen worden getroffen door de hogere leerlingennorm. Het voorstel van Dekker moet ervoor zorgen dat minder scholen op het platteland definitief de deuren moeten sluiten.

Beheer
WP Admin