AlgemeenNieuws

Reclame Code Commissie: Wakker Dier onduidelijk over stalmelk in kaas

Amsterdam – De Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat Wakker Dier in een radiospot over kaas van Maaslander en Old Amsterdam onvoldoende duidelijk is geweest. Volgens de RCC zou de consument door de formulering van de spot kunnen denken dat de genoemde kazen volledig uit stalmelk bestaan.

De woordvoerder van Westland Kaas B.V., de producent van Old Amsterdam en Maaslander, is blij met de uitspraak. “We hebben ten dele gelijk gekregen.” Nadat de kaasproducent een klacht had ingediend had Wakker Dier de radiospot al ten dele aangepast, maar Westland Kaas vond dat nog onvoldoende en stapte naar de RCC. “Wakker Dier was onduidelijk in haar door te suggereren dat de kaas grotendeels van stalmelk gemaakt is, terwijl het voor 20 procent stalmelk en dus 80 procent weidemelk is.” De woordvoerder van Westland Kaas geeft aan dat de genoemde 20 procent een gemiddelde is, de kaas wordt door andere Nederlandse fabrikanten gemaakt.

De RCC vond de aangepaste radiospot wel duidelijk.

Lagere productiekosten

Verder besloot de RCC dat Wakker Dier onvoldoende aannemelijk heeft kunnen maken dat de keuze voor stalmelk alleen gelegen zou zijn in de lagere productiekosten hiervan. Ook met dit deel van de uitspraak zal Wakker Dier bij het vervolg van haar campagne rekening houden. Wakker Dier zendt de radiospot niet meer uit.

Westland Kaas steunt convenant weidegang

Westland Kaas geeft aan dat de geleerden er niet over eens zijn wat beter is voor een koe en dat men deze discussies met belangstelling volgt om in haar MVO- en duurzaamheidsbeleid rekening mee te houden. Westland Kaas steunt het convenant weidegang.

Wakker Dier: consument kan kiezen

De RCC heeft op zichzelf geen bezwaar tegen het feit dat Wakker Dier consumenten wijst op de aanwezigheid van stalmelk in bijvoorbeeld Old Amsterdam en Maaslander.

Wakker Dier zegt de consument te willen laten weten dat ze een keuze hebben: dat er ook kaas is die wel volledig is gemaakt van melk met weidegarantie, zoals bijvoorbeeld biologische kaas, Beemster of Milner. Op de website van Wakker Dier staat een overzicht van kazen met en zonder weidemelklogo.

De volledige uitspraak van de RCC in deze zaak is hier te lezen.

Beheer
WP Admin