AlgemeenNieuws

Recall Van Hattem kan beperkter

Utrecht/Zoetermeer – Niet al het vlees dat sinds begin 2012 bij slachterij Van Hattem de deur uit is gegaan, hoeft te worden teruggehaald. Vlees dat duidelijk kan worden getraceerd en waarvan de herkomst kan worden geverifieerd, kan worden vrijgegeven. Dit bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) desgevraagd.

Tot begin vorige week eiste de NVWA nog een volledige recall van al het vlees dat bij Van Hattem was geproduceerd. In de loop van vorige week werd echter duidelijk dat de controledienst openstond voor nuancering. De Centrale Organisatie Vleessector (COV) bevestigde dit later.

De minder rigide opstelling van de inspectiedienst schept mogelijk lucht voor een groep van ongeveer 55 vleesbedrijven die dieren lieten slachten bij Van Hattem en/of er vlees van betrokken. Deze bedrijven vreesden ook zwaar te worden getroffen door de terugroepactie of zelfs mede ten onder te gaan door de affaire. Behalve met de terugroepactie zelf krijgen deze bedrijven anders ook te maken met claims van klanten.

Runderslachter Van Hattem is ondertussen druk bezig om de slachterkenning terug te krijgen. De NVWA nam die in nadat het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBB) had bepaald dat er definitief een terughaalactie moest worden ingezet. Is de erkenning waar binnen, dan wordt een doorstart ingezet.

Bij een terugroepactie hoeven niet op staande voet alle daarbij betrokken producten terug. Bedrijven moeten binnen zestig dagen aan de NVWA melden op welke manier zij het product ongeschikt willen maken voor voeding of diervoer. Er hoeft niet per se te worden vernietigd. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk het product om te zetten tot biobrandstof.

Beheer
WP Admin