Een BBB-lid houdt een kiezer-bedankt-banner in de lucht. BBB haalde een mega-overwinning bij de Provincale Statenverkiezingen. - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol AlgemeenNieuws

Reacties op winst BBB: het moet nu anders, de vlag kan weer rechtop

De politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt in de provincies kan niet zonder gevolgen blijven voor het landelijk beleid. Dat is de reactie van verschillende organisaties. Boerenappgroepen melden dat de omgekeerde vlaggen weer rechtop gaan.

LTO Nederland

LTO Nederland ziet in de verkiezingsuitslag de bevestiging dat de samenleving belang hecht aan een goede toekomst voor de land- en tuinbouw. Voorzitter Sjaak van der Tak noemt de uitkomst “belangrijke winst voor onze boeren en tuinders én voor een vitaal platteland. Dit vraagt om een echte koerswijziging.”

Volgens hem klinkt de noodkreet vanuit de agrarische sector stevig door in de stem van de kiezer. “Maar deze uitslag laat zich maar op één manier vertalen: er moet ruimte komen voor realistische doelen en nieuw draagvlak voor het landbouwakkoord en de stikstofaanpak.”

Agractie

Agractie noemt de uitslag een enorme prestatie. “Met deze uitslag maakt Nederland een ruk naar redelijkheid en zijn twee stoelpoten onder het kabinet weggezaagd. Wanneer de coalitiepartijen hun wonden gelikt hebben en toch willen doorgaan met hun desastreuze plannen richting het Nederlandse platteland, zullen wij niet rusten voor de laatste stoelpoten ook weggezaagd zijn.”

Farmers Defence Force

Farmers Defence Force stelt dat de burgers hebben laten zien dat “ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden er weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken”, zegt woordvoerder Sieta van Keimpema. “De houdbaarheid van dit kabinet is voorbij. Het zou verstandig zijn als er nu nieuwe verkiezen uitgeschreven gaan worden. Ze moeten zeggen: we hebben de boodschap begrepen, een andere ploeg moet het nu doen”.

Greenpeace

Ondanks de verkiezingswinst kan BBB niet ontkomen aan de “weerbarstige praktijk”, zegt directeur Andy Palmen van Greenpeace. Door de stikstofcrisis moeten provinciebesturen immers ingrijpen. “Er kunnen amper huizen worden gebouwd, zonder dat de stikstofcrisis wordt opgelost en de natuur moet worden gered, ook van de wet.”

“Al twintig jaar zien we politieke aardverschuivingen bij populistisch rechts”, zegt Palmen. “Zodra ze verantwoordelijkheid moeten nemen, worden ze geconfronteerd met de weerbarstige praktijk.”

De BBB van Caroline van der Plas behaalde bij de provinciale verkiezingen een enorme zege. De partij wil onder meer een streep halen door de deadline van 2030, waarin de stikstofuitstoot gehalveerd moet zijn.

Natuur en Milieu

De verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging is knap gedaan, zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Ze benadrukt dat de natuurorganisatie “ook in deze nieuwe samenstelling” zich inzet om gezamenlijk het stikstofprobleem aan te pakken.

“Onze kwetsbaarste natuurgebieden staan op omvallen”, zegt Demmers. “Dat kunnen we allemaal zien aan de dode bomen en overwoekering door onder meer bramenstruiken. Dus verandering en tempo blijft nodig. De urgentie van het aanpakken van de klimaatcrisis en de natuurverslechtering worden niet kleiner van verkiezingen.”

Ze noemt het cruciaal dat de politiek deze problemen oplost, ook met de grote winst van de BBB bij de provinciale verkiezingen.

Mede-auteur: ANP

Lees meer over de verkiezingen!

Reacties

 1. Die natuurorganisaties moeten leren bij het begin te beginnen en niet halverwege beginnen te praten. Het begin is heel simpel onrealistische doelen die alles vast zetten. Als de natuur nu volgens hen geen dag meer kan wachten hoe lang kon de natuur dan wachten toen de landbouw nog 70% meer ammoniak uitstote? Geen minuut ofzo?!

  1. nan nan, echte puur natuur hebben we in nederland bijna niet. moet je in het alpengebied en de oerbossen van polen zijn, het gehele buitengebied is al decennia door de boeren gemaakt en onderhouden…… daarna moesten we zo nodig landbouwgrond ( wat ook gewoon natuur is/was) omzetten naar “natuur”…. nu zijn we van daag de dag zo ver doorgeslagen, dat we juridische/ theoretische “natuurgebieden ” hebben….. waardoor nederland op slot zit….en die niet of nauwelijks onderhouden worden……

  2. Alstublieft ik had van u een genuanceerde reactie verwacht wat jij omschrijft als onrealistische doelen die alles vast zetten zie ik als een mogelijke redding van de mensheid want de boeren zijn ons langzaam aan het vergiftigen en dat gaat in een steeds sneller tempo.
   Maar geef gerust de natuurorganisaties de schuld dan hoeft u niet te biechten dat u de aarde naar de kloten helpt

 2. jammer dat de milieugroepen en D66 niet willen zien dat de stikstofcrises een theoretisch gecreëerd probleem is . Als Rutte vorig jaar juli met het partij congres het met meerderheid democratisch gekozen standpunt had aanvaard was er geen boerenactie of bouwprobleem geweest nu, maar nee, hij deed de uitslag van de stemming op een poetinachtige manier naast zich neer leggen met het gevolgd dat vele VVD prominenten de VVD de rug hebben toegekeerd en hij blijft maar zitten………………….. hoe lang nog.

 3. addy, huizen en natuur gaan niet samen. daar waar we huizen bouwen op grond ( zowel landbouwgrond als natuurgrond ) zijn we weer een stukje “natuur” kwijt. dus als we dat niet willen zullen we de hoogte in moeten met huizenbouw. en wat de dode bomen betreft dat is nu natuur, ook bomen hebben niet het eeuwige leven ( door te bemesten kun je het leven verlengen. en ook mede door die dode bomen te verwijderen, een boer doet dat al decennia dat noemen ze oogsten , evenals het wiedden van ongewenste en overwoekerende planten ) …..

  1. Brand, wat *** je uit je nek als je de hoogte in wilt moet je een vliegtuig nemen ik woon in het buitengebied en zie de inlandse eik massaal het loodje leggen door een stikstofvergiftiging als je dat niet wilt zien dan ben je ver van het padjedeze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin