Een blikvanger tijdens de veehouderijbeurs Space in Frankrijk was het voerstation voor vleesvarkens. Ontwikkelaar Cooperl claimt een voordeel van € 5 per afgeleverd vleesvarken door lagere voerkosten en betere karkaskwaliteit. – Foto: Twan Wiermans VarkensNieuws

Rantsoen op maat levert € 5 per varken op

Met de IRIS-voertechniek claimt de Franse varkensvleescoöperatie Cooperl € 5 extra marge per vleesvarken. De techniek speelt in op het groeipotentieel van varkens en voorkomt luxe consumptie.

De Franse varkensvleesproducent Cooperl claimt € 5 per vleesvarken extra marge met hun nieuwe voerstations. De techniek heet afgekort IRIS. Dit staat voor Individueel Realtime Intelligent Systeem. IRIS is een voerstation met een weegunit daarin. Dagelijks wordt het gewicht en de voeropname van elk varken bepaalt. Aan de hand van deze data bepaalt de software ‘s nachts het rantsoen voor de komende dag. Een varken dat bovengemiddeld hard groeit met relatief weinig voer, krijgt vervolgens een rantsoen met een hogere voederwaarde. Varkens die relatief minder groeien, maar flink consumeren, krijgen juist voer met een lagere voederwaarde. Gestuurd wordt primair op het lysinegehalte in het voer.

IRIS, twee voermengsels

Op deze wijze wordt zoveel mogelijk gevoerd in lijn met het groeipotentieel van elk varken. Een varkensbedrijf dat met IRIS werkt, heeft twee voermengsels in voorraad voor varkens in dezelfde fase. Een dus met een hoog en ander met een laag lysinegehalte. De voerautomaat mixt beide mengsels in de juiste verhouding voor elk varken in de trog.

Door onder- of luxeconsumptie van dit essentiële aminozuur te voorkomen, wordt volgens de Franse marktleider € 4,10 per varken bespaard. Ook verbetert de classificatie van de varkens aan de slachthaak. Dat is een voordeel van € 1,60. Bij elkaar opgeteld is het bruto voordeel € 5,70 per afgeleverd vleesvarken. Daar gaat vervolgens € 0,70 af. Dat zijn de meerkosten van de IRIS-techniek in vergelijking met een gangbaar voersysteem. Zo komt het bedrijf op een margeverbetering van exact € 5 per varken.

De techniek is ontworpen om de voerkosten te verlagen, benadrukt verkoopmanager Mickaël Bordier van Cooperl. Op voederconversie wordt niet gestuurd. Een varken mag op zich best iets meer kilo’s voer opnemen, mits dat soberder en goedkoper voer betreft. Het financiële voordeel is afhankelijk van de sojaprijs en de afzetmarkt van de varkens. Elke slachterij in elk land hanteert haar eigen afrekenmodel voor vleesvarkens. Het voordeel van € 1,60 door betere karkaskwaliteit is gemiddeld voor de Franse markt.

Veertig op voerstation is maximum

Veertig varkens op een voerstation is het maximum. De varkens dienen voor de herkenning vanzelfsprekend een elektronisch oormerk te dragen. Er wordt gewerkt met RFID-tags. Op basis van algoritmen wordt per varken de juiste voersamenstelling berekend. In Nederland biedt stalinrichter Vereijken in Ede de automaat aan.

Naast lagere voerkosten claimt het bedrijf een beter dierenwelzijn. Varkens zullen een meer verzadigd gevoel hebben door voeding op maat. Ze zullen daarom minder geneigd zijn tot ongewenst gedrag, zoals staartbijten. Een gunstig neveneffect is verlaging van de ammoniakemissie met 5 tot 25%. Dit komt doordat de eiwitbenutting van het voer verbetert als de dieren eiwit naar behoefte krijgen aangeboden.