AlgemeenNieuws

Rabobank doet niet mee aan coulanceregeling renteswaps

Rabobank en Deutsche Bank doen vooralsnog niet mee aan een compensatieregeling voor mkb-ondernemers met rentederivaten. ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot stemmen wel in met de regeling, die is voorgesteld door een onafhankelijke commissie. Volgens LTO Nederland hebben enkele duizenden boeren schade geleden door renteswaps.

In totaal staan 20.000 derivaten uit bij 16.000 ondernemers. Zo’n 8.000 van de derivaten zijn door Rabobank verstrekt, niet zelden aan agrariërs. Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat roept Rabobank op “zo snel mogelijk haar verantwoordelijkheid te nemen”. Het overgrote deel van de agrariërs in Nederland doet zaken via Rabobank. “Adel verplicht.”

Veel tuinders en melkveehouders met renteswaps

Renteswaps zijn volgens Stichting Renteswapschadeclaim in de agrarische sector vooral afgezet bij tuinders en melkveehouders. Bij tuinders zouden swaps liggen onder een gemiddeld leenbedrag van €5 miljoen. Bij melkveehouders liggen swaps eerder onder leningen tussen €500.000 en €1,5 miljoen.

Bij een renteswap dekt de ondernemer het risico op een stijgende rente af. De ondernemer betaalt een vaste rente aan de bank voor de swap. De bank betaalt de lener de Euribor-rente voor de swap. Daarnaast betaalt de lener de Euribor-rente plus kredietopslag voor de lening die naast de swap loopt. Bij een dalende rente kunnen problemen ontstaan.

De Autoriteit Financiële Markten stelde eerder al vast dat soms fouten zijn gemaakt bij het verstrekken van renteswaps, en dwong de banken tot een herbeoordeling van alle dossier. Het proces ging te langzaam en onzorgvuldig, aldus minister Jeroen Dijsselboem van Financiën, die vervolgens een onafhankelijke commissie instelde.

Coulancevergoeding

De commissie pleit nu voor een coulancevergoeding die neerkomt op circa 20% van de rente die een klant onder een renteswap heeft betaald of gaat betalen. De som is gemaximeerd op €100.000, wat voor de meeste agrarische bedrijven voldoende is, al droeg een Brabantse rechter eerder dit jaar Rabobank op een melkveehouder €170.000 terug te betalen.

De banken die wel meedoen, hebben voor meer dan €0,5 miljard aan voorzieningen getroffen. Stichting Renteswapschadeclaim en Claim Participants schatten de schade op miljarden. Eerstgenoemde noemt de nieuwe regeling niettemin voor de meeste ondernemers ‘zeer ruim’, maar Claim Participants zegt zwaar teleurgesteld te zijn in de uitkomst.

Beheer
WP Admin