Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Rabobank: rundvleesproductie gaat voor eerst in jaren dalen

De wereldwijde rundvleesproductie kan in 2025 met 500.000 ton lager uitkomen dan vorig jaar. Dat is de eerste daling in de rundvleesproductie sinds de coronapandemie.

In het vierde kwartaalrapport rundvleesproductie is het volgens Rabobank onzeker hoe de wereldmarkt er komend jaar uit komt te zien. Maar de bank gaat uit van een inkrimping van de veestapel in de vier grote landen wat rundvleesproductie betreft. In Brazilië gaat Rabobank uit van een krimp van 5% door een kleiner aanbod van marktrijp vee en droogte.

Daling aantal slachtingen groot

Ook in de Verenigde Staten is de daling van het aantal slachtingen van runderen groter dan de toename van het geslacht gewicht van de dieren. Daardoor daalt de rundvleesproductie met 2% ten opzichte van het hoogtepunt in 2023.

In China verwacht men een daling van de rundvleesproductie voor het eerst sinds 2013. In het land kampen boeren met financiële verliezen als gevolg van lage rundvlees- en veeprijzen. Ondanks overheidsaankopen en subsidies blijven prijzen zakken en verwacht Rabobank een daling van 2%.

In Nieuw Zeeland zijn prijzen hoog, maar is een groei van de veestapel niet duidelijk waarneembaar. Hier lijkt een daling van 6% haalbaar. Australië is misschien wel het enige top-10 rundvleesproducerende land dat in 2025 een productiestijging op jaarbasis boekt.

Hoge prijzen slachtkoeien Verenigde Staten

In Noord-Amerika zijn prijzen voor slachtkoeien al bijna twee jaar hoog, als gevolg van de kleinere veestapel en sterke vraag naar vlees. Nu ziet de bank ook in andere regio’s prijsstijgingen, bijvoorbeeld in Europa. Dat zet zich in 2025 volgens RaboResearch door.

In de handelsstromen betekent dat er voor Australië meer afzetmarkten vrijkomen op de wereldmarkt en dan vooral de Verenigde Staten als belangrijkste handelspartner. Brazilië blijft zich nadrukkelijk op de wereldmarkt richten, omdat de binnenlandse vraag achterblijft.

Een grote onzekerheid vormt het weer. In de eerste maanden is de invloed van la Niña groot, maar richting de zomer neemt die invloed af. In de Verenigde Staten wacht men op regen en ook Brazilië heeft water nodig. Australië heeft juist voldoende neerslag gehad, maar zou bij droogte volgend jaar de productie van rundvlees kunnen opschroeven door een tekort aan voedsel voor de dieren.