Asbestgolfplaten. Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Raad van State: verbod asbestdaken niet goed geregeld

Het voorgenomen verbod op asbestdaken voldoet niet aan de eisen. De Raad van State heeft het kabinet geadviseerd het verbod wettelijk beter te onderbouwen.

Dat meldt Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, aan de Tweede Kamer. Dijksma zegt dat het tot begin volgend jaar zal duren voordat het besluit voor de verwijdering van asbestdaken aan het parlement wordt voorgelegd. De staatssecretaris moet het besluit aanpassen na het advies van de Raad van State. Zij houdt vooralsnog wel vast aan het voornemen om te zorgen dat asbestdaken voor 2024 in Nederland verwijderd zijn.

‘Onvoldoende solide wettelijke basis’

De Raad van State zegt dat het voorgestelde verbod ‘een onvoldoende solide wettelijke basis’ heeft. Dat zou ertoe kunnen leiden dat een verbod op asbestdaken niet kan worden afgedwongen. “Onzekerheid over de mogelijkheid van handhaving is onwenselijk, gelet op de doelstelling van dit verbod om ondubbelzinnig aan te geven per wanneer alle asbestdaken in Nederland verwijderd moeten zijn”, aldus Dijksma.

Beheer
WP Admin