RundveeNieuws

Q-koorts in Heteren

Den Haag – Op 17 juli is een besmetting met Q-koorts vastgesteld op een melkgeitenbedrijf in het Gelderse Heteren. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken.

Op het bedrijf zijn zo’n 800 melkgeiten aanwezig. Het bedrijf heeft niet eerder te maken gehad met een besmetting. De bron van besmetting is onduidelijk. Het bedrijf zal de komende maanden door de inspectiedienst NVWA worden gemonitord.

De melkgeiten waren voor 1 augustus 2013 gevaccineerd en ook in 2014 is het grootste deel van de dieren al gevaccineerd, schrijft staatssecretaris Dijksma in een Kamerbrief. Volgens de bewindsvrouw vormen nieuwe besmette bedrijven die de vaccinatie tijdig en correct hebben uitgevoerd ‘slechts een zeer beperkt risico voor de gezondheid van omwonenden’. Wel kan er sprake zijn van een verhoogd risico op besmetting van mensen bij direct contact met de dieren. Voor het bedrijf geldt een bezoekersverbod en er worden extra hygiënemaatregelen toegepast.

Op dit moment hebben 13 bedrijven in Nederland een Q-koorts besmetstatus, waarvan er bij één bedrijf sprake is van een herbesmetting.

Beheer
WP Admin