Archieffoto van ruimen van een pluimveestal. - Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

PvdD: geruimde pluimveestallen niet herbevolken

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een verbod op het herbevolken van pluimveebedrijven in waterrijke gebieden, die geruimd zijn vanwege een uitbraak van vogelgriep.

Volgens PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand is zo’n maatregel uit voorzorg nodig om te voorkomen dat er opnieuw vogelgriep ontstaat. En daarbij om te voorkomen dat het virus op mensen overslaat.

Premier Mark Rutte wilde woensdag 19 januari in het debat over de regeringsverklaring niet toezeggen dat het kabinet een dergelijk verbod wil instellen. Daarover moet Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met de Kamer in gesprek, vindt Rutte. De premier verwijst onder meer naar het rapport-Bekedam.

Meer onderwerpen raken aan stikstofaanpak

Fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD heeft in een interruptiedebat met Esther Ouwehand gezegd dat de € 25 miljard die het kabinet beschikbaar heeft voor de stikstofaanpak, ook moet worden ingezet om andere problemen op te lossen. Ouwehand noemde de van dier-op-mens overslaande ziektes daarbij als voorbeeld.

Hermans zei daarover dat het kabinet bij de stikstofaanpak ook onderwerpen als klimaat, water en fijn stof moet betrekken. “Zo is er een aantal problemen dat op ons afkomt. Ze raken allemaal aan het probleem dat ik maar even samenvat onder de noemer stikstof. Ik ben het eens met Ouwehand dat je geld alleen efficiënt en doelmatig inzet als je daar in de breedte naar kijkt.”

LNV-minister aan zet

Ouwehand vindt dat nu actie moet worden ondernomen, gezien de omvang van de vogelgriepuitbraak. Rutte vindt dat de vraag bij Staghouwer aan het goede adres is.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Als boer zou het hier mee eens kunnen zijn, als de PvdD tegelijk zorgt voor ruiming van ganzen en andere schadelijke dieren, zodat in de toekomst minder vogelgriep en verscheurde schapen en andere herkauwers voorkomen.

Beheer
WP Admin