AlgemeenNieuws

PvdA doet het in waterschappen beter dan in de Staten

Doetinchem – De PvdA krijgt het in de Waterschappen minder hard voor de kiezen dan in de verkiezingen voor Provinciale Staten. De opkomst is overal fors hoger omdat de verkiezingen nu tegelijk waren met die voor Provinciale Staten.

In meerdere waterschappen heeft in deze verkiezingen ook de Partij voor de Dieren voor het eerst een positie verworven in het bestuur. Een eerste greep uit de voorlopige uitslagen laat dat zien.

In Wetterskip Fryslan krijgt de Partij voor de Dieren een zetel met 6 procent van de stemmen. De PvdA verliest een zetel en komt uit op drie zetels met 13 procent van de stemmen. Het CDA houdt drie zetels met bijna 18 procent van de stemmen. De Friese Nationale Partij blijft staan op twee zetels. De VVD kreeg er een zetel bij, van een naar twee zetels met 9,5 procent van de stemmen.

In het Oost-Nederlandse Waterschap Rijn en IJssel steeg het CDA van vijf naar zes zetels. De partij Water Natuurlijk kreeg er een zetel bij en komt uit op vijf. De PvdA staat op verlies van vier naar drie zetels en de VVD behield hier zijn drie zetels. In Rijn en IJssel krijgt de partij 50Plus voor het eerst een zetel in het bestuur.

Winst voor PvdD

In het Waterschap Scheldestromen in Zeeland bleef de PvdA gelijk op twee zetels en behield de VVD zijn twee zetels. Het CDA kreeg er een zetel bij en komt uit op vier zetels en is daarmee de grootste partij in het Waterschap. Het wisselde stuivertje met de SGP die een zetel verloor en nu op drie zetels uitkwam. Ook hier komt 50Plus voor het eerst in het bestuur met een zetel.

In Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Midden-Nederland wijkt het beeld wat af van de landelijke lijn voor de Provinciale Staten. De PvdA blijft staan op drie zetels, terwijl de VVD er een zetel bijkrijgt en op vier uitkomt. Het CDA verliest een zetel en komt uit op drie. De grootste partij is de regionale partij Water Natuurlijk met een gelijkblijvend aantal van zes. De Partij voor de Dieren had in De Stichtse Rijnlanden al een zetel en ziet dat groeien naar drie zetels.

Uitslag op maandag 23 maart

De opkomst is in alle Waterschappen flink hoger dan in voorgaande verkiezingen, maar dat is vooral te verklaren doordat de stemmen nu tegelijk met de stemmen voor de Provinciale Staten zijn uitgebracht. Tot dit jaar werd schriftelijk gestemd voor de waterschapsbesturen. Een deel van de Waterschappen heeft laten weten dat de voorlopige uitslag pas op vrijdag bekend wordt gemaakt. De definitieve uitslagen van de Waterschappen worden op zijn vroegst maandag 23 maart bekend. Dan wordt ook duidelijk hoe voorkeurstemmen per kandidaat zijn verdeeld en hoe de eventuele restzetels worden verdeeld.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin