Een varkensstal ergens in de provincie Noord-Brabant. - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Provincies en regering maken afspraken over opkoop stikstof

De provincies en de regering hebben afspraken gemaakt over het opkopen van stikstofrechten. Zo moet worden voorkomen dat de overheden elkaar verrassen bij aankopen die soms ook de provinciegrenzen over gaan.

Als provincies stikstofrechten kopen die deels over de provinciegrenzen gaan, kan de andere provincie deze rechten niet voor eigen inwoners opkopen. Provincies zien dit liever niet, omdat zij alle stikstofruimte voor hun eigen inwoners willen. Nu is de afspraak dat dat de plannen met de andere overheden gedeeld moeten worden, zodat andere provincies nog iets kunnen doen om deze stikstofrechten zelf te krijgen.

Provincies beconcurreren elkaar

Stikstofrechten worden opgekocht om vergunningverlening mogelijk te maken, onder meer voor boerenbedrijven. “Het is altijd goed om afspraken te maken over stikstof”, zei de Friese gedeputeerde Matthijs de Vries.

Commissaris van de Koning Arno Brok zei dat dit tussen provincies soms een ‘punt van irritatie’ is. Het kwam volgens hem voor dat provincies hier onderling problemen over kregen. Zo heeft de provincie Brabant in 2022 stikstofruimte van een boerderij in Drenthe gekocht voor de vergunning van een industrieterrein.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

Beheer
WP Admin