Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Project precisielandbouw NPPL krijgt vervolg

NPPL 2.0 richt zich op ontwikkeling van precisielandbouw in de verschillende regio’s van Nederland.

De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) krijgt een opvolger. Onder de voorlopige werktitel NPPL 2.0 start in 2022 een project dat zich richt op de ontwikkeling van precisielandbouw in de verschillende regio’s van Nederland. Dat zegt NPPL-projectleider Corné Kempenaar van Wageningen University & Research.

Groepen telers aan de slag met precisielandbouw

Anders dan in de huidige NPPL, waarin enkele tientallen telers individueel door Wageningse experts worden begeleid in de precisielandbouw, zal het in het vervolg gaan om groepen telers die gezamenlijk met specifieke toepassingen aan de slag gaan.

Dit jaar is het laatste van vier jaar NPPL. De proeftuin werd op aandringen van het ministerie van LNV door WUR opgetuigd om introductie van precisielandbouw in de boerenpraktijk een impuls te geven. In de Nationale Agenda Precisielandbouw van 2020 wordt onder meer het verdienmodel voor de boer nog een knelpunt genoemd. Dat staat grootschalige uitrol van precisietechniek nog in de weg.

Kempenaar: “Op het ministerie van landbouw zijn ze enthousiast over wat we met NPPL bereiken. Dat zien ze de komende jaren graag voortgezet. De noodzaak om goede landbouwkundige resultaten te halen met een een minimum aan input is eerder groter dan kleiner geworden.”

Een formeel besluit over NPPL 2.0 wordt in oktober verwacht.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina hier.
Beheer
WP Admin