Kalverhouder Gerben Haandrikman (25) heeft samen met zijn vader Henk (61) een vof in Holtheme (Ov.). Gerben’s vriendin Ilse (22) en moeder Rina (60) springen bij waar nodig. De vof streeft naar goede technische resultaten. RundveeFoto

Prima resultaten met goed voeren van zware nuka’s

Een deel van de nuka’s van Gerben Haandrikman in Holtheme (Ov.) is afkomstig van melkveebedrijven die deelnemen aan Programmakalf. Daarbij staat een goede biestvoorziening en zorg voor de nuka’s centraal. De dieren doen het goed.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

In de relatief nieuwe stal gebouwd in 2019 houdt de vof 1.070 blankvleeskalveren op contract van Denkavit en op 20 hectare grond in gebruik. - Foto: Hans Banus

Rechts de nieuwe stal en links oude stallen omgebouwd tot werktuigenberging, ruwvoerkeuken en biomassaketel.

Gerben Haandrikman voert zijn kalveren tweemaal daags met een Milkboy. “Zo heb ik twee keer daags goede controle op mijn kalveren en zie ik direct welke kalveren niet komen drinken. Dan kun je zo nodig direct ingrijpen", zegt hij.

Voor de laatste ronde kreeg Haandrikman Programmakalveren geleverd, waarvan de karkasgroei 24 gram per dag hoger was in vergelijking met vorige rondes zonder Programmakalveren.

Aankomst van nuka’s op het bedrijf. De Programmakalveren zijn te herkennen aan de blauwe halsband. De volgende ochtend wordt een bloedmonster genomen en gaat de halsband af.

Haandrikmans vleeskalveren doen het goed. Dat komt omdat een deel van de nuka’s afkomstig is van melkveebedrijven die deelnemen aan Programmakalf, waarbij een goede biestvoorziening en zorg voor de nuka’s centraal staan.

Secuur melk voeren gebeurt op basis van een oplopend melkschema. Dat schema wordt zo nodig aangepast, afhankelijk van wat Haandrikman en zijn adviseur zien bij de kalveren.

Op het erf staan twee opslagtanks voor wei (34.000 liter/stuk). Er staat een geïsoleerde vettank van 34.000 liter, die op 55 graden blijft zodat het vet niet stolt. Ook staan er twee melkpoedertanks (10 ton/stuk) voor nauwkeurige omschakeling van poeder.

Vanaf dag 1 verstrekt Haandrikman ook brok aan de kalveren, voor een goede pensontwikkeling.

De kalveren krijgen de eerste 30 dagen Denkacare-producten in de melk, zoals extra vitaminen en mineralen. Goed voor de weerstand van de dieren.

Na elke ronde worden de hokken goed schoongespoten. Dat kost met z’n tweeën ruim een week.

Gerben en zijn vader Henk brengen hun kalveren rustig uit het hok naar de centrale gang.

De kalveren lopen naar de veewagen. Deze is met degelijk hekwerk omgeven, zodat de kalveren alleen de veewagen op kunnen.

Het laden van de blankvleeskalveren, die via de laadklep in de vrachtwagen komen.

Eenmaal in de vrachtwagen kan de chauffeur het alleen af.

De vrachtwagen is vooraf goed gereinigd en is brandschoon voor het transport van de kalveren.

De kalveren gaan naar een slachterij van Pali Group.

Door goed management is de uitval 1,8%. De kalveren groeien 640 gram karkas per dag (bij aflevering op gemiddeld 205 dagen).

Beheer
WP Admin