Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Prijsvorming Belgische industriegroente valt tegen

De verwachte prijsstijging na de moeilijke weersomstandigheden in 2017 blijft veelal uit in de Belgische contractgroenteteelt.

Dat meldt de Belgische Boerenbond. De contractprijzen in België zijn leidend voor de Nederlandse prijsvorming, omdat daar de meeste verwerking plaatsvindt.

Voor erwten en bloemkool in eerste vrucht (vroegste planten) was een beperkte stijging mogelijk, maar de contractprijzen van bonen, spruitkool en prei dalen. Andere groenten blijven gelijk.

Voor het derde jaar op een rij vallen de opbrengsten van de erwten tegen. Telersvereniging Ingro vroeg om een prijsstijging, gezien de beperkte marge tussen opbrengst en kostprijs. De contractprijs stijgt met 8,3% voor fijne erwten en 3,8% voor grove erwten.

Forse opbrengstschommelingen bonen

Bonen kennen grote opbrengstschommelingen. “Om tegenvallende opbrengsten op te vangen moet er een voldoende grote marge zijn”, geeft de boerenbond aan. “Het arbeidsinkomen (bruto-opbrengst min totale kosten) was al beperkt, maar de afnemers hebben hier geen oog voor. Voor seizoen 2018 daalt de contractprijs met € 10 per ton, maar ook het financieel plafond daalt met € 100 per hectare.”

Voor spruiten en prei daalt de contractprijs met € 10 per ton. Bloemkool eerste vrucht krijgt een plus van € 10 per ton voor A-kwaliteit, de prijs voor de tweede vrucht is gelijk gebleven.

Beheer
WP Admin