Aanvoer van suikerbuiten bij Cosun Beet Company. De prijs van voedingssuiker loopt snel op. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Prijs voedingssuiker loopt sterk op

Bietentelers profiteren van de oplopende prijs van voedingssuiker in de EU.

De prijs van voedingssuiker in de EU stijgt hard. De suikerproducenten verkochten in augustus hun suiker voor gemiddeld € 484 per ton. Dat is € 11 hoger dan in juli. In juli was de suikerprijs al € 20 hoger dan in juni, blijkt uit publicaties van de Europese Commissie. Bietentelerscoöperatie Cosun verwacht daardoor een bietenprijs voor oogst 2022 te kunnen betalen die 20% tot 30% hoger ligt dan vorig jaar.

De verkoopprijs van suiker stijgt voor de negende maand op rij. Een maandelijkse prijsstijging van voedingssuiker van € 20 komt bijna niet voor. De laatste keer was in oktober 2016. Meestal stijgt of daalt de verkoopprijs minder dan € 10 per maand. De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de voedingsmiddelenfabrikanten. De prijzen worden een paar maanden later gepubliceerd.

Waarschijnlijk hebben de voedingsbedrijven in september opnieuw meer voor de suiker betaald. Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerstaflopende suikercontract (oktober 2022) in augustus gemiddeld $ 546 per ton. In september steeg de gemiddelde notering naar $ 559.

Cosun

Bietentelerscoöperatie Cosun profiteert van de gestegen suikerprijs. Cosun verwacht dat de bietenprijs voor oogst 2022 naar schatting 20% tot 30% hoger gaat uitvallen dan die van vorig jaar. De minimumprijs voor bietenoogst 2023 gaat van € 32 naar € 35 per ton bieten. Telers krijgen voor 2023 een toewijzing van 108%. Die was 105%. Daardoor kunnen ze meer bieten leveren op hun ledenleveringsbewijzen. Zo profiteren ze extra van de hogere bietenprijs.

Voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer van Cosun zegt dat deze prognose aan de voorzichtige kant is. “We hebben dit vóór de start van de bietencampagne aan de leden bekendgemaakt. We wilden ze perspectief bieden voor komend seizoen. Maar er is veel onzekerheid over de energieprijzen, hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt en hoe de Russische president Poetin kan gaan reageren.”

De wereld zat afgelopen seizoen 2021-’22 met een klein tekort aan suiker, zegt De Lugt. “Europa produceert dit seizoen 2022-’23 veel minder suiker door droogte en een krimpend bietenareaal. We verwachten dat de suikermarkt in Europa dit seizoen verder gaat aantrekken.”

Beheer
WP Admin