Het systeem Furrow Vision van John Deere combineert het camerabeeld met informatie over de gemeten zaaidiepte in de rijen en zet deze om in bruikbare gegevens voor de teler. - Still uit video Precision Farming Dealer MechanisatieNieuws

Precisiezaaien met camerasysteem Furrow Vision van John Deere

John Deere introduceert Furrow Vision, een camerasysteem voor John Deere-zaaimachines dat telers realtime inzicht geeft in hoe het zaad in de zaaivoor valt.

Het camerasysteem wordt op drie elementen van de zaaimachine geplaatst en kijkt rechtstreeks in de zaaivoor, terwijl de teler realtime de beelden kan aflezen op de display in de cabine. Het systeem combineert het camerabeeld met informatie over de gemeten zaaidiepte in de rijen en zet deze om in bruikbare gegevens voor de teler.

Precisiezaaien met Furrow Vision

“De meeste telers stappen uit de cabine, graven in de grond en controleren in het veld om te zien wat er in de zaaivoor gebeurt”, zegt Kevin Juhl, marketingmanager van de productlijn van John Deere op website Successful Farming. “Furrow Vision controleert elk zaadje in elke rij en vertelt de teler wat er aan de hand is.”

Furrow Vision werkt als volgt. Op de linker- en rechtervleugel en het middenframe van de zaaimachine wordt een camera geplaatst. Dat betekent dat de machine in totaal over drie camera’s beschikt, ongeacht of het een 12-, 16- of 24-rijige zaaimachine is. Tijdens het zaaien kun je de video pauzeren en terugspoelen om nauwgezet het zaad-grondcontact tijdens het zaaien te evalueren.

Furrow Vision past bij autonome machines

Furrow Vision komt straks eerst beschikbaar als een upgrade voor bestaande John Deere-zaaimachines. Doel van John Deere is om in de nabije toekomst volledig elektrische en autonome trekkers op de markt te brengen. Daarin past deze upgrade.

Het camerasysteem wordt al een paar jaar getest en is voortdurend in ontwikkeling. John Deere levert Furrow Vision pas op zodra de fabrikant voldoende vertrouwen heeft in het systeem en de levering ervan, aldus Juhl.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin