Foto: ANP PluimveeNieuws

Praktijkproef vaccinatie vogelgriep mogelijk vervroegd

Het veldonderzoek naar de vaccinatie tegen vogelgriep wordt mogelijk vervroegd.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer vroeg D66-Kamerlid Tjeerd de Groot via een motie om het veldonderzoek te vervroegen en tegelijk uit te voeren met het laboratoriumonderzoek om zo snel mogelijk over te kunnen gaan tot vaccinatie. Landbouwminister Piet Adema gaf de motie ‘Oordeel Kamer’, waarmee hij aan geeft bereid te zijn om deze stap te zetten als een Kamermeerderheid het voorstel steunt. Adema benadrukt dat hij ook zo snel mogelijk over wil gaan op vaccinatie om de uitbraak van vogelgriep te stoppen. Op dit moment worden er bij Wageningen Bioveterinary Research drie vaccins tegen vogelgriep getest in het laboratorium.

Herbevolken

Tijdens het debat vraagt PvdD-kamerlid Leonie Vestering om bedrijven alleen nog schadevergoeding uit te keren uit het Diergezondheidsfonds als ze daarna de stallen niet meer herbevolken. Adema wijst dit voorstel af. “We hebben afspraken gemaakt met de sector in het Diergezondheidsfonds en daar houden we ons aan. We willen een betrouwbare overheid zijn”, aldus Adema.

Hij voegt er aan toe dat de meeste uitbraken van vogelgriep zijn op stallen die niet eerder besmet zijn geweest, al zijn er ook bedrijven die meermaals besmet zijn geraakt. “Daar voel ik ook wel ongemak bij”, zegt Adema. Hij wil hier in het intensiveringsplan van de vogelgriepaanpak op terug komen.

Waterrijke gebieden

GroenLinks en PvdA willen dat de minister gaat werken aan regelgeving om het uitbreiden of bouwen van stallen in waterrijke gebieden te verbieden. Dat gaat Adema op dit moment te ver. Hij is wel bereid om te onderzoeken of er juridische mogelijkheden zijn voor dergelijke maatregelen.

In het Nationaal Programma Landelijk Gebied wordt zoönoserisico meegenomen bij de invulling van de plannen. Adema benadrukt dat het wordt gezien als meekoppelkans. Het wordt geen hoofddoel om het zoönoserisico terug te brengen, benadrukt hij.
BBB’er Caroline van der Plas vroeg de minister in te grijpen in de ganzenstand, omdat het risico op verspreiding van vogelgriep te verkleinen. Adema zegt dat het natuurbeleid – waar ook wildbeheer onder valt- bij de provincies ligt en dat er dus geen landelijk beleid voor is.

Ook ruimen bij harde wind

Op kritiek van de Kamer over de wijze van ruimen door de NVWA, waarbij veren verwaaiden bij harde wind, reageert Adema dat hij de NVWA hier op aan zal spreken. “Maar als er geruimd moet worden, moet dat gebeuren. Dan kunnen we niet wachten op mooi weer.”

Adema verwacht geen problemen met de ruimingscapaciteit. De NVWA heeft voldoende capaciteit om drie bedrijven per dag te ruimen. Het niet ruimen vanwege capaciteitsgebrek, zoals recent in Lunteren gebeurde, was echt een uitzondering, benadrukt Adema.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Reacties

Beheer
WP Admin