AkkerbouwNieuws

PPO: N-gebruiksnorm voor zomergerst te laag

Lelystad – De stikstofgebruiksnorm voor zomergerst is te krap om goede brouwgerst te produceren. Het eiwitgehalte is vaak te laag. Branche-organisatie Nibem gaat bij de politiek lobbyen voor een hogere gebruiksnorm.

De gebruiksnorm voor zomergerst bedraagt 80 kilo stikstof per hectare, zei onderzoeker Ruud Timmer van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) donderdag op een Nibem-bijeenkomst in Lelystad. “Mouterijen willen een eiwitgehalte van 10,0 tot 11,0 procent in brouwgerst. Onderzoek wijst uit dat bij een opbrengst van 6,5 ton gerst per hectare en een eiwitgehalte van 10,5 procent het gewas 120 kilo stikstof per hectare nodig heeft. Bij een gemiddelde stikstofmineralisatie van 20 kilo, moet een teler 100 kilo per hectare strooien om die 10,5 procent eiwit te halen. Bij een opbrengst van 7,5 ton gerst is dat 135 kilo (exclusief mineralisatie 115 kilo). Als je de stikstof in twee keer geeft, valt het eiwitgehalte en de kilo-opbrengst wat hoger uit.”

In de praktijk is veel zomergerst niet brouwwaardig. Timmer: “Op kleigrond wordt vaak maar 8,5 tot 9,5 procent eiwit gehaald. Dat is te laag. Het areaal zomergerst halveerde in tien jaar naar 25.000 hectare. Voor een eiwitgehalte van 10 tot 11 procent moet de gebruiksnorm naar 110 kilo.”

Het eiwitgehalte is belangrijk voor brouwerijen, zegt August Bekkers, senior scientist bij Heineken. “Het eiwitgehalte beïnvloedt de kleur, helderheid en smaak van het bier. De teler bepaalt het eiwitgehalte in de gerst. De mouterijen en de brouwerijen kunnen daar weinig in sturen.”

De Nibem gaat bij de politiek lobbyen voor een ruimere stikstofgebruiksnorm in zomergerst, zegt voorzitter Hubert te Braake. “De Nibem omvat de hele keten van veredelaar tot en met brouwerij. De brouwers moeten een goede kwaliteit bier kunnen blijven leveren.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin