AlgemeenNieuws

PotashCorp ziet vraag kali groeien

Saskatoon – PotashCorp heeft het eerste halfjaar van 2015 een winst geboekt van CADD $787 miljoen (€547 miljoen), 3 procent minder dan een jaar eerder.

De omzet daalde 5 procent tot omgerekend €3,3 miljard. De Canadese producent van kunstmest handhaaft haar redelijk positieve verwachtingen voor de wereldwijde kalimarkt en geeft de hoop K+S over te nemen niet op.

Bodemprijs lijkt bereikt

De kalimarkt staat al enige tijd onder druk. Deels is dat gevolg van een prijzenoorlog die door het Russische Uralkali is aangezwengeld. Wat de prijs van kali betreft denkt PotashCorp dat de bodem in zicht is, zo niet al bereikt is. PotashCorp is met Uralkali toonaangevend wereldwijd, nog voor het Duitse K+S en een serie kleinere spelers uit Rusland, de VS en Wit-Rusland.

‘Vraagt neemt toe’

PotashCorp denkt dat de wereldwijde vraag naar kali dit haar 60 miljoen ton bedraagt. Wat minder vraag in Noord- en Zuid-Amerika wordt gecompenseerd door meer vraag in China. PotashCorp denkt dat in Noord-Amerika de vraag naar kali de komende maanden toeneemt, maar verlaagde haar verwachting voor het hele jaar enkele honderdduizenden tonnen naar 9 tot 9,5 miljoen ton.

Markt gered door China en India

In Latijns Amerika zal de komende maanden de verkoop toenemen naar aanloop van het zaaiseizoen. Maar voor boeren in Brazilië is minder krediet beschikbaar en de waarde van de Braziliaanse munt is scherp gedaald. Daardoor zal de vraag niet zo snel toenemen als in recordjaar 2014. De markt wordt gered door China en India, waar de vraag juist aantrekt. Europa speelt voor de afzet van PotashCorp een geringe rol.

Duitse dromen

Juist om ook in Europa meer voet aan grond te krijgen, houdt PotashCorp vast aan haar voornemen K+S over te nemen. Vooralsnog houdt K+S de boot af. Pijnlijk, want PotashCorp wordt geleid door een Duitser die niet ver van de mijnen van K+S opgroeide. Topman Jochen Tilk zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers bindende afspraken te willen maken over de werkgelegenheid in Duitsland.

Beheer
WP Admin