Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Pootgoedoogst loopt op zijn eind

In Flevoland moeten half oktober nog veel aardappelen worden gerooid. Adriaan Boudeling oogst zijn laatste perceel pootaardappelen van dit seizoen.

Tijdens het rijdend lossen van de bunker in de kipper is het 'bakkie' een handig hulpmiddel om de kipper egaal te vullen.

Op de leesband van de AVR Puma gaat een mooie stroom pootgoed richting bunker.

De ruggen vallen op de zeefmat uit elkaar, een teken dat het rooien goed gaat. De poters komen al schoon tevoorschijn.

Het rooien gaat buitengewoon goed, aldus Adriaan Boudeling, beter dan op een eerder tijdstip. Alleen in de spuitsporen gaan er wat natte kluiten mee in de kipper.

Boudeling lost de aardappelen op het erf.

Bij Adriaan Boudeling ( Poters van Piet ) in Swifterbant (Flevoland) worden pootaardappelen van het ras Amarilla gerooid. - Foto's: Sytze Bakker

Dit jaar zet de akkerbouwer voor de eerste keer een Boxfilr kistenvulinstallatie in. Via een aftapsysteem vult die de kisten gelijkmatig af.

Het systeem omvat twee opvangbunkers met de inhoud van een kist (in dit geval afgesteld op 1.100 kilo). De heftruck houdt er een kist onder tegenaan, waarna die in no-time wordt gevuld.

Een gevulde kist, met in het midden een vrije ruimte voor de kist die er in de bewaarcel bovenop komt.

Deze cel is bijna vol en de laatste kisten van dit perceel kunnen er nog bij. Boudeling heeft het pootgoed er nu uit. Resten alleen nog de laatste consumptieaardappelen.

Beheer
WP Admin