AkkerbouwNieuws

Pootgoedoogst kleiner in Zuidwesten

Emmeloord/Joure – De opbrengsten van pootaardappelen vallen in het zuidwesten van het land duidelijk lager uit, het Noorden heeft op tijd regen gehad.

Dat zeggen Jan van Hoogen (Agrico) en Herman Verveld (HZPC) aan het begin van oogst 2015. De aardappelhandelshuizen registreren bovendien een hogere schurftdruk.

Schurft is aandachtspunt

De opbrengsten zijn zeer divers, zegt Agrico-directeur Jan van Hoogen. “De oogst begint laat en er moeten nog veel percelen worden doodgespoten. Het koude en droge voorjaar vertraagde de groei, maar in de bovenste helft van Flevoland en in het Noorden is wel neerslag gevallen. Het is nog te vroeg om prognosecijfers te noemen. Schurft is een aandachtspunt wat betreft kwaliteit.”

Gemiddelde opbrengsten in Noorden

Herman Verveld, commercieel directeur van HZPC, ziet na het twee weken vertraagde oogstbegin gemiddelde opbrengsten in het Noorden. “Uit onze proefrooiingen rolt een goede opbrengst en maatsortering. Het heeft daar op tijd geregend. De hectare-opbrengsten zijn niet zo hoog als vorig jaar, maar zitten wel rond het langjarig gemiddelde.”

Probleem in Zuidwesten

Het probleem zit in het Zuidwesten. Verveld verwacht daar 15 tot 20 procent minder pootaardappelen door de droge omstandigheden. “En daar waar de regen uitbleef, hebben aardappelen mogelijk meer schurft. Daar moeten we dus goed op letten.”

Even groot seizoen als vorig jaar

Door de areaalgroei van 4 procent is de Nederlandse productie dit seizoen ongeveer even groot als vorig jaar, denkt Verveld. De prijsvorming van pootgoed is afhankelijk van de consumptieaardappelmarkt. En die ziet er prijstechnisch gunstig uit met een areaalkrimp in Europa en groeiproblemen door de droogte. Een herhaling van vorig seizoen, waarin overaanbod de markt verpestte, is waarschijnlijk niet aan de orde. “Hopelijk leidt dat tot meer vraag naar pootaardappelen en daardoor balans in vraag en aanbod.”

Beheer
WP Admin