Foto: Hans Prinsen PluimveeCommentaar

‘Pluimveesector in greep vogelgriep en keurmerk’

De grote artikelen in de maken duidelijk dat de sector op een kruispunt staat. Hij zit gevangen in de greep van de vogelgriep en het Beter Leven-keurmerk.

Vogelgriep neemt endemische vormen aan

Afzetmarkten van eieren dreigen voor lange tijd verloren te gaan doordat in andere landen de ophokplicht minder stringent ingezet wordt. De productie van vrije-uitloopeieren gaat daar nu inmiddels ongestoord verder. Diverse wetenschappers geven aan dat de vogelgriep endemische vormen lijkt aan te nemen. Jazeker, ze zien dat het nog goed kan gaan, het virus kan nog doven. Het weer moet dan wel meezitten en de natuur moet ons een handje helpen.

Inzet van vaccinatie komt dichterbij

Maar ze signaleren ook dat het virus nu ook in heel andere reservoirs word aangetroffen dan voorheen. Dat maakt de bestrijding uitzichtlozer. Inzet van vaccinatie komt dichterbij. Het entwapen kan echter niet snel worden ingezet. Eerst moet de export veiliggesteld worden en de meest veelbelovende vaccins moeten eerst nog getest en toegelaten worden. Lees: dat duurt nog minstens drie jaar.

Overschakeling op Beter Leven 1 ster

Een tweede groot item is de overschakeling op Beter Leven 1 ster in de vleeskuikenhouderij. Dat is goed voor behoud en versterking van de afzetpositie in de binnenlandse markt. De thuismarkt wordt er zekerder door gesteld. Mesters willen wel omschakelen, maar lopen tegen grote praktische problemen aan. De benodigde vergunning voor een overdekte uitloop vraagt tijd. Ook is nog onduidelijk hoe om te gaan met emissiearme stalsystemen en zo’n uitloop.

Dan is er ook nog eens vrees dat ‘milieurakkers’ tegen zo’n uitbreiding van staloppervlak bezwaar gaan aantekenen. Overigens kan dat in de praktijk nog weleens gaan meevallen. Die mensen komen veelal uit de dierwelzijnshoek en grijpen milieurecht aan om het dierwelzijn te verbeteren. Ze worden met de omschakeling op hun wenken bediend.

Ondanks al die beren op de weg zal de overdekte uitloop snel oprukken

Nadat de vergunning én de financiering uiteindelijk rond zijn, loop je tegen fiks stijgende bouwkosten op. Als je al materialen en mannen krijgen kunt. Tot slot zijn er de verzekeraars die groter risico op overslaan van branden vrezen. Dat zal zeker niet leiden tot premiekortingen.

Ondanks al die beren op de weg zal de overdekte uitloop snel oprukken. De markt dicteert. Je wilt niet iets produceren wat je alleen met veel moeite kunt afzetten.

Beheer
WP Admin