PluimveeNieuws

Pluimveesector aangeslagen

Houten/Zoetermeer – Ysselsteyn – Een zwarte dag voor de pluimveesector. Aldus reageert Eric Hubers, voorzitter LTO/NOP op het nieuws van de uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Ter Aar.

Hubers verwacht dat er veel knelpunten kunnen ontstaan op legbedrijven. “Lang niet alle legbedrijven hadden de eieren al afgevoerd na de standstill van begin deze week. Op mijn eigen bedrijf zijn de eieren ook nog niet afgevoerd.” Hubers meldt verder dat hij in het overleg met het ministerie zich hard wil maken voor ontheffingen om knelpunten zoveel mogelijk op te lossen. “We zijn ons aan het beraden hierover”, aldus Hubers. Hij verwacht dat er knelpunten kunnen ontstaan in de bevoorrading van supermarkten de komende dagen.

Secretaris Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders zegt niet zo verbaasd te zijn over deze nieuwe uitbraak. “De bron van de vorige besmetting is niet bekend. Er zit ergens virus, waar het dan ook vandaan is gekomen. De kans is groot dat het virus onder watervogels zit, maar er zijn nog steeds geen mestmonsters genomen in de natuur. Ik vind dat dit meteen zou moeten gebeuren.” Brok wijst er verder op dat in deze tijd van het jaar ongedierte een belangrijke bron van besmetting kan zijn, doordat de muizen en ratten naar binnen trekken.”

Woordvoerder Tjeerd den Hollander van de vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens spreekt van een zeer slechte dag voor de sector. “Wij hadden juist goede hoop op versoepelingen voor de export naar Rusland. Er waren vandaag vertegenwoordigers van het ministerie van EZ daarover aan het praten in Moskou en dat zag er goed uit. De export naar Europese bestemmingen begon juist weer op gang te komen. Deze uitbraak is ook daarom extra pijnlijk.”

Hubert Andela, voorzitter van de Anevei spreekt van een uiterst vervelende situatie voor iedereen. “De eierhandel was juist druk bezig om de achterstand weg te werken en supermarkten opnieuw te bevoorraden. Andela meldt verder tevreden te zijn dat de mogelijkheden om eieren die al op pakstations en in distributiecentra van de supermarkten zijn gewoon mogen worden vervoerd. In eerste instantie was elk transport van eieren verboden volgens de regelgeving. Die omissie in de regels is na veel lobbywerk uit de regelgeving gehaald.

Volgens Andela produceert de Nederlandse legsector grofweg 40 miljoen eieren per werkdag. Grofweg gaat het om een bedrag van €2,4 miljoen per dag bij een eierprijs van 6 cent.

De schade voor de pluimveeslachters is groot. Voorzitter Jan Odink van de Nepluvi verwacht niet dat supermarkten snel zonder kippenvlees zullen zitten. De grote leveranciers voor de Nederlandse retail (Plukon en Storteboom, red) hebben ook vestigingen in het buitenland en zijn bezig de supermarkten vanuit het buitenland te bevoorraden. Odink zegt verder signalen te hebben dat er meer ruimte komt voor transport van vlees vanuit slachterijen naar supermarkten. De Nederlandse slachterijen slachten en verwerken zo’n 2 miljoen dieren per dag.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin