PluimveeOpinie

Pluimveekorrels

Een van de boeren die ik bezocht heeft 7.500 legkippen. En een duur mestafzetcontract. Dat moet toch anders kunnen, dacht hij.

In Elverum schieten op dit moment de vleeskuikenhouders en eierboeren als paddenstoelen uit de grond. Deels komt dat door de problematiek met roofdieren als de beer, de wolf, de lynx en de veelvraat. Een van de boeren die contact met me opnam, heeft sinds 2011 legkippen, en merkt nu dat hij die kippenmest, die hij niet volledig op eigen grond kan gebruiken, duur moet afzetten. Dat terwijl kippenmest toch vol waardevolle stoffen zit. Hij klopte aan bij het landbouwproject met de vraag of we hem wilden helpen bij de opzet van pelletering van kippenmest.

Zoektocht naar Noors netwerk

“Natuurlijk” riep ik, want ik houd van boeren met initiatief, die kansen zien waar anderen problemen zien. “Ik ga op zoek naar een netwerk. Er zijn vast meer boeren met dit begonnen. Ik kijk meteen of of er markt is voor kippenmestkorrels. Wie weet kunnen we wel aan een (tweedehands) persmachine komen.”

Ik vond een heleboel. Onderzoeken van Wageningen UR, artikelen over boeren met mestverwerkingsinstallaties in (Nederlandse) vakbladen, pelleteermachines van buitenlandse makelij, gelukkig ook eentje in Zweden, en praktijkonderzoeken van Europese leveranciers. Misschien moet ik gaan twijfelen aan mijn Noorse taalkennis, maar ik kon bij Noorse kennis- en adviesorganisaties als Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning (Nilf), Bioforsk en Landbruksrådgivning helemaal niets vinden waar we wat aan hebben.

Yara is de grootste

Het enige wat ik vond, was een zeer uitgebreid onderzoek over de huidige (kunstmest)markt in Scandinavië. Belangrijkste conclusie: Yara is de allergrootste, en daar heeft de hele markt zich bij neergelegd. Elke grossist neemt NPK-meststoffen af van Yara, omdat de grossist daarmee voor zichzelf een leuke korting kan bedingen.

Biologische kippenmestpellets

In Noorwegen is Felleskjøpet de allergrootste handelaar, in (Yara-)kunstmest en natuurlijke strooimest. Met kippenmestpellets in de etalage, geproduceerd door een biologische kippenboer in Rakkestad. Er zijn dus wel gepelleteerde kippenmestproducten op de markt, hoofdzakelijk voor de tuinbouw, en zelfs geproduceerd in Oost-Noorwegen, waar we zelf ook zitten. Maar waar is het netwerk?

Gemeente reageert afwachtend

‘Mijn boer’ is dus niet de eerste met dit soort plannen. De reactie van de gemeente lijkt echter wel heel afwachtend. De bouwaanvraag, met bijbehorende subsidieaanvraag, wordt in tweeën gesplitst, een aanvraag voor de drooghal en een voor de aankoop van een pelleteermachine. Voor de drooghal wordt de steun voor bedrijfsontwikkeling in eerste instantie afgewezen, want een gewone loods is nog geen bedrijfsontwikkeling. Waarom is dit niet in samenhang gezien met de rest van de investering? De drooghal is onmisbaar voor een goed eindproduct.

Op zoek naar informatie

Nu eerst maar eens contact opnemen met de biologische boer in Rakkestad. Maar ook hier wil ik de vraag neerleggen: wie, in welk land dan ook, kan me meer informatie sturen over mestverwerking voor niet-biologisch geproduceerde kippenmestkorrels?

Beheer
WP Admin