Foto: ANP PluimveeNieuws

Pluimveehouders spannen kort geding aan tegen overheid

Pluimveehouders Hans en Anne-Greet Wilting in Stadskanaal spannen, samen met tientallen pluimveehouders met vrije-uitloopkippen, een zaak aan tegen de Nederlandse staat. Ze willen hiermee aandacht vragen en vooral duidelijkheid krijgen over de gang van zaken rondom de ophokplicht van de vrije-uitloopkippen.

“Alles is geregeld en beschreven in het draaiboek van vogelgriep, behalve wanneer de ophokplicht opgeheven wordt”, aldus Anne-Greet. De pluimveehouder is zelf van huis uit juriste en vindt dat naast de onduidelijkheid van de criteria en de duur van de ophokplicht dat de overheid onder andere onvoldoende inzet heeft getoond om de sector financieel te ondersteunen.

Verantwoordelijkheid ondernemers

De pluimveehouders starten zelf het kort geding op omdat ze vinden zelf verantwoordelijk te zijn als ondernemer. De belangenorganisaties hebben tot nu toe weinig actie ondernomen voor de pluimveehouders, aldus Wilting. De belangenbehartigers moeten natuurlijk ook de belangen van ook niet-vrije-uitlooppluimveehouders behartigen.

Wilting vindt het ongelofelijk dat nog geen 20 kilometer verderop in Duitsland de kippen alweer buiten lopen en in Nederland er geen duidelijkheid is over de ophokplicht.

Hoe dan ook actievoeren

Wilting verwacht niet dat alle naar schatting 200 pluimveehouders die vrije-uitloopkippen houden mee gaan doen met het kort geding. “Ook al gaat de ophokplicht er deze week af, dan nog gaan we door met het kort geding”.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin