Uitloop op een biologisch pluimveebedrijf. Foto ter illustratie, het gaat hier niet om het bedrijf in dit artikel. - Foto: Ton Kastermans Fotografie PluimveeNieuws

Pluimveehouder verliest biocertificaat na gebruik glyfosaat

Een biologische pluimveehouder uit Boven-Leeuwen (Gld.) is in 2020 terecht het biocertificaat ontnomen. Het bedrijf voldoet inmiddels wel weer aan de eisen voor een biologisch bedrijf.

Dat stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven in een zaak die de pluimveehouder had aangespannen tegen Skal, het controleorgaan voor de biologische sector.

Op het bedrijf werden in april en mei 2020 controles uitgevoerd. In de uitloop van biologische legkippen werden geelbruine plekken in het gras aangetroffen, waarvan monsters werden genomen. Uit de analyse bleek dat er sprake was van glyfosaatgebruik op het gras.

Eieren niet langer biologisch

De twee graspercelen, twee en vijf hectare, werden gedecertificeerd, wat betekent dat ze niet langer als biologische uitloop te boek stonden. Een gevolg daarvan was dat ook de legkippen en de eieren hun biologisch predicaat verloren. De pluimveehouder meende dat het een ongeluk was geweest. De bedoeling was het gras met azijn te behandelen, maar er was mogelijk nog een rest glyfosaat in de spuit aanwezig. Volgens Skal maakt dat niet uit. Ook azijn is geen toegelaten middel. Daar kwam nog bij dat er ook gazonmaaisel in de uitloop lag, waarvaan niet vaststond dat het van biologische herkomst was.

Het betrokken bedrijf heeft ondertussen een controle gehad in juli van dit jaar. Het bedrijf is inmiddels gecertificeerd als ‘biologisch, in omschakeling’,  zo blijkt uit gegevens van Skal.

Beheer
WP Admin