RundveeAchtergrond

Ploeteren en nog geen fooi

Veel boerinnen werken volop mee en krijgen daarvoor nog geen fooi uitbetaald. Raar, vindt 68 procent van het panel; meewerkende boerinnen horen daarvoor geld te krijgen.

Een vakantiewerker of puber die wil bijverdienen, zou er nog geen minuut over peinzen: elke dag werken, uren maken maar geen financiële vergoeding krijgen, alleen ‘kost en inwoning’. Toch is dit wat veel meewerkende boerinnen doen. Structureel druk met het bedrijf, maar geen cent daarvoor op de eigen bankrekening.

Boerin niet betalen? Raar, vindt meerderheid

Het lezerspanel van Boerderij kreeg hierover enkele meerkeuzevragen voorgelegd. Hierbij blijkt dat een ruime meerderheid (68 procent) het niet logisch vindt als meewerkende boerinnen of vrouwen des huizes niet financieel worden beloond. Zij horen hiervoor wel beloond te worden, hetzij maandelijks via een salaris, hetzij bijvoorbeeld aan het eind van het jaar via een winstuitkering.

Tussen droom en daad…

Tot zo ver de meningen. Maar hoe handelt het lezerspanel hier zelf in? Ook dat werd gevraagd. Bij 47 procent van de panelleden blijkt de vrouw op het agrobedrijf betaald te worden voor haar werkzaamheden. Bij 19 procent is dat niet het geval. In de rest van de gevallen is de vraag niet van toepassing.
Kortom, de groep die er voorstander van is dat meewerkende boerinnen ook vermogen opbouwen, is met 68 procent toch groter dan de groep bij wie dat in de praktijk ook gebeurt. Tussen droom en daad staan ook hier kennelijk zaken in de weg, en praktische bezwaren.

Minder draaiende bedrijven

Een agrarisch accountant merkte hierover tegen Boerderij op: ,,Je ziet het vooral op minder goed draaiende bedrijven, dat voor de meewerkende vrouw financieel niets is geregeld. Maar verstandig is dat niet voor haar positie, en het is riskant. Want stel dat de relatie na jaren strandt. Waar blijft de vrouw financieel dan? Dat is maar afwachten.”
Natuurlijk, agrarische continuïteit is belangrijk. Het bedrijf moet voortleven, dat zit er heel diep in en dat is misschien wel dé kracht van de landbouw: tegen de verdrukking in, soms misschien wel tegen economische wetten in, doorploeteren waar anderen allang waren afgehaakt. Boeren zijn knokkers, het gaat financieel tot bloedens toe. Maar als dat alleen kan door een belangrijke medewerker structureel niet eens slecht te belonen, maar níet te belonen, dan werpt dat toch ook vragen op.

Word lid van het Boerderij-lezerspanel!

Meer over dit onderwerp is volgende week te lezen in Boerderij nummer 4, op de pagina Lezerspanel.
Ook uw mening laten horen? Meld u aan voor het lezerspanel.

Beheer
WP Admin