VarkensNieuws

Pessimisme over Afrikaanse varkenspest

Moskou – De Russische federale veterinaire dienst (Rosselkhoznadzor) is ronduit negatief over de situatie rond de Afrikaanse varkenspest.

Dit jaar zijn al 89 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld en dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie, zo meldt de dienst. Bovendien is de ziekte overgeslagen naar Wit-Rusland. De ziekte is ondanks allerlei maatregelen nog steeds niet onder controle en blijft zich uitbreiden.

De ziekte is verspreid geraakt over vijftien regio’s in Rusland. Vooral in de zuidelijke regio Rostov en de centraal Russische regio Tver komt de ziekte veel voor. Lang werd gedacht dat wilde zwijnen bijdroegen aan de verspreiding van de ziekte. Dit blijkt niet zo te zijn. Zij worden alleen zelf geïnfecteerd door gedomesticeerde varkens, andersom vindt nauwelijks plaats. Het virus verspreidt wel gemakkelijk tussen gedomesticeerde varkens en bedrijven. Bij de laatste zijn voornamelijk de mens en transport verantwoordelijk voor de verspreiding.

De Russische autoriteiten willen af van de kleine traditionele varkenshouderijen (back yard farming) en oude boerderijen waar geen goede biosecurity en bescherming mogelijk is. Zo’n 45 procent van de varkens wordt op deze categorie bedrijven gehouden. Ondanks dit beleid is het aantal dieren nog niet verminderd, doordat grote bedrijven groeien.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin