Jonge koeien in de wei. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenCommentaar

‘Perspectief aan de landbouwtafels’

Uren is er al gepraat over het Landbouwakkoord, maar het echte debat moet nog beginnen. Tot nu toe ging het vooral over het proces. Wie mag aan welke tafel aanschuiven? Wat zijn de uitgangspunten? Wie bepaalt de agenda?

Typisch Nederland polderland. Reken maar, dit proces gaat nog een tijdje duren. De vergaderlocaties spinnen er garen bij. Terwijl de tafels vergaderen, draait de wereld door.

Landbouwminister Piet Adema krijgt op zijn kop van Brussel over de mestregels in het derogatiebesluit. De strenge regels gaan per 1 maart in, en niet per 2024. Provincies hebben geen zicht op vergunningen, meldt NOS. De kwalificatie ‘illegaal’ klinkt al snel. Te snel vaak. Feit is dat invulling van gebiedsgerichte processen lastig wordt als harde cijfers ontbreken. En sinds 1 februari kent Nederland weer een BSE-geval. Hopelijk een spontane variant. Je moet er niet aan denken wat anders de impact kan zijn.

Marges in de varkenshouderij

Rabobank verwacht ondertussen dat de marges in de varkenshouderij in het tweede kwartaal aantrekken. Het varkensaanbod in Europa blijft krimpen en de voerkosten dalen. Vooral internationale ontwikkelingen spelen een rol. Zo’n opbeurend bericht heeft de varkenshouder nodig. Wat doet dit met de ondernemers die nadenken over hun toekomst? Komt dit marktbeeld ook ter sprake aan de tafels?

Perspectief op de toekomst

Een dergelijke afweging heeft natuurlijk ook te maken met de melkveehouderij. De vraag naar zuivel groeit in de EU, vooral door een toename van de bevolking. 70% van de Nederlandse zuivel vindt een afzet buiten de landsgrens, vooral in Duitsland, Frankrijk en België.

Ofwel, aan de tafels moet behalve natuur, klimaat en water ook het perspectief worden besproken. Op korte én lange termijn.

Beheer
WP Admin