Foto: Hans Prinsen AkkerbouwNieuws

PCA: Fontane laat eind juli gemiddelde opbrengst zien

Het Belgische proefcentrum PCA meldt dat na 96 groeidagen de gemiddelde bruto-opbrengst van Fontane uitkomt op 30,8 ton per hectare. Dat blijkt uit de eerste proefrooiing die eind juli is gehouden voor het belangrijkste aardappelras dat in België wordt geteeld. Het meerjarengemiddelde voor België ligt op 31 ton per hectare.

Grofweg lagen de hectare-opbrengsten tussen 20 en 43 ton. Maar er waren ook uitschieters door de droogte naar 11 en 16 ton per hectare. In Vlaanderen kwam ongeveer de helft van alle percelen tussen 30 en 40 ton per hectare uit en de andere helft bleef onder de 30 ton per hectare steken. Dat gemiddelde ligt in Wallonië iets hoger; rond 32,5 ton per hectare.

De aanhoudende droogte lijkt voornamelijk in Vlaanderen al gevolgen te hebben voor de opbrengsten. Waar in België de opbrengsten rond het meerjarengemiddelde zitten, ligt de gemiddelde opbrengst van Fontane in Vlaanderen onder het meerjarengemiddelde.

Het gemiddelde onderwatergewicht van Fontane komt eind juli uit op 406 gram per 5 kilo. Dat is een zeer hoog cijfer voor de tijd van het jaar, geeft PCA aan. De zeer droge bodemomstandigheden maken dat het onderwatergewicht rond 26 juli al hierop uitkomt.

In Vlaanderen vertonen de eerste percelen al wel afrijping; tot aan 10% bij sommige percelen. Het loof lijkt versneld achteruit te gaan. In Wallonië is de afrijping al verder ingezet. Doorwas en uitval is niet gezien.

Deze proefrooiing gebeurt in samenwerking tussen Inagro, PCA, BDB, PIBO en de Vlaamse Overheid in Vlaanderen. In Wallonië voeren Fiwap en Carah de nodige proefrooiingen uit.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin