Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

PCA/Fiwap start Fontane-notering met € 10 per 100 kilo

Het Belgische PCA/Fiwap start de Fontane-notering dit seizoen met € 10 per 100 kilo. Daarmee staat de eerste Belgische notering voor bewaaraardappelen op hetzelfde niveau als ook voor de vroege aardappelen is genoteerd.

Voor Fontane wordt € 15 lager genoteerd dan vorig seizoen, toen op 20 september de notering van start ging. Sinds 15 september 2020 is niet meer zo laag gestart. In coronajaar 2020 startte de notering met € 3. De startnotering ligt ruim € 5 onder het vijfjarengemiddelde.

Eind juli sloot seizoen 2022-‘23 nog af op een prijsniveau van € 57 tot € 60 voor overtonnen Fontane. Voor Challenger is de eerste notering ook gestart met € 10 per 100 kilo.

In een paar maanden tijd is de markt behoorlijk veranderd. Waar eind vorig seizoen de behoefte aan grondstof voor de fritesproductie groot was, is de stemming momenteel flauw. Fabrikanten zijn goed ingedekt met contractaardappelen, waardoor er geen behoefte is aan vrije aardappelen. Daarbij blijkt uit de laatste proefrooicijfers en opbrengstverwachtingen dat de aardappelen de afgelopen groeimaanden goed zijn bijgegroeid.

Het seizoen begon met een flinke achterstand doordat pootgoed door ongunstig weer pas laat kon worden gepoot.

Beheer
WP Admin