Premium
Boeren in de omgeving van een Natura 2000-gebied. De vraag is of vrijwillige opkoopregelingen en de vrijwillige aanpassing van stallen met de inzet van subsidies voldoende animo hebben onder boeren. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

PBL zet vraagtekens bij hoge tempo stikstofplannen

Reacties

  1. Het grootste probleem is dat er teveel nitriet in het grondwater zit (dit wordt jaar in jaar uit gemeten) Nitriet is doodgewoon vergif dat moet je niet willen in je grondwater/drinkwater.
    Wat de invloed is van minder vee op de periferie van de landbouw is moeilijk in te schatten uiteraard betekend minder boeren minder machines minder benodigd onderhoud dus minder werkgelegenheid, en hij maar het geeft ook kansen voor ondernemers om te innoveren wat weer werkgelegenheid oplevert.
    Ik ben als erfbetreder redelijk ingevoerd in de Nederlandse veehouderij dan merk ik toch te vaak dat er enkel wordt gedacht aan schaalvergroting (meer vee) en er bijna nooit een degelijk plan onderligt.
    Ook een ondernemer in de agrarische sector maakt deel uit van de maatschappij en hij dient zich te realiseren dat hij met die maatschappij rekening moet houden.

  2. beste egbert hoving die buldozer schuift niet alles plat maar rijdt de kuil aan die graskuil komt van landen die door de boer wordt beheert . anders stonden er woningen snelwegen fabrieken industrie en ga zo maar door . jij bent typisch een van roepen en schreeuwen maar verstand van zaken ho maar

  3. Op basis van berekeningen / veronderstellingen is er een stikstofprobleem. METEN met regelmaat ,de afgelopen 25 jaar, WAAR zijn de rapporten ? WAT is het effect geweest van alle genomen regelgeving voor de agrarische sector ? TOETSEN of het werkt , behoort de overheid te doen . IDIOOT dat al dat gissen ipv CHEMISCH METEN nog steeds geaccepteerd wordt. 0-metingen behoren niet in 2020 te gebeuren , er zouden onderzoeks-resultaten van 1995 moeten zijn. WAAR zijn de journalisten die naar de waarheid graven ?????

    1. Zolang in grote delen van Nederland het nitraatgehalte in het grondwater te hoog is blijft het een probleem .
      En dat wordt terdege WEL gemeten

  4. Ze weten wel hoe het moet. Eerst bemestingsvrije zone en daarna de derogatie er ook nog af. Mogen hopen dat mestafvoer geld op gaat brengen anders wordt het een harde dobber.

  5. 1) Als je het werk (probleem) vooruit schuift en dat is gebeurd met de stikstof moet je wel heel hard aan het werk wil je nog op tijd klaar zijn .( behoud derogatie ).
    2)nog belangrijker :wie wordt de nieuwe .minister van LNV.
    En of die wel bereid is alles uit de kast te halen voor behoud van derogatie .
    Ik ben bang dat we schouten nog een keer heel erg gaan missen

  6. @smolders. Nederland heeft niets geleerd van de afgelopen pandemie. Een pandemie die de hele gezondheidszorg en bevoorrading van veel essentieele onderdelen tot een minimum deed dalen en het hele land liet kermen of het einde nabij kwam. Nu maar even de voedselzekerheid in handen leggen van buitenlandse leveranciers, dat is goedkoper dan zelf maken. Zal best maar de zekerheid van levering si niet gegarandeerd en het verbeteren van het aardse klimaat al even min.
    we kunnen spreken van een Revolutie om de wereld te redden want indien het een el overwogen transitie zou zijn, werd er eerst goed nagedacht en dan gehandeld.

  7. Als de vrijwillige opkoop vergoeding hoog genoeg is hoeven er geen onteigeningen plaats te vinden , boeren genoeg die interesse tonen, het resultaat van deze regelingen heeft de overheid dus zelf in de hand.

  8. We gaan toch niet een hele sector de nek omdraaien voor het ‘halve geld, heffingen afschaffen derogatie dat is een kringloop minister onwaardig!

Beheer
WP Admin