Premium
Een agrarische inkoopcoöperatie levert ongeveer hetzelfde als een aankoopcoöperaties: krachtvoer, boerderijbenodigdheden en kunstmest. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenColumn

‘Particuliere’ boeren willen ook een coöperatie’

Reacties

  1. De grote van oorsprong coöperatie . Zijn nu eigenlijk gewoon bedrijf waar de boer aandeelhouder is . Ze zijn ten eerste bezig met blijven te bestaan en dan komt de concurrentie met andere bedrijven om betaalbaar voer te maken of hogere opbrengst prijzen voor de boer te realiseren . De leiding wordt meestal afgerekend op resultaat en zal dan omzet en winst proberen op te krikken . Daarom gaan deze bedrijven groeien en zij weer meer verdienen . Het belang van de boer staat bij de managers niet op de eerste plaats . Maar zij zelf zijn meestal bezig met hun eigen carrière . Vroeger stond een zaakvoerder korter bij de leden en klanten . Het leden belang speelt naar mijn inzien af in bepaalde regio . Maar dat is niet meer geval coöperaties beconcurreren elkaar net als particulieren hun en elkaar doen . Dus wordt de binding van de boer minder en de relatie gewoon zakelijker van twee kanten . Daarom hebben in mijn ogen de coöperaties hun kruit verschoten en zijn verworden tot productie bedrijf . En nu gaan boeren inkoop coöperaties oprichten . En kunnen ze mogelijk bij hun eigen coöperatie of een andere goedkoper inkopen dan dat ze alleen inkopen of betere prijs afdwingen . Dus de coöperatieve bedrijven spelen het spel net zoals bedrijven vroeger deden zodat er toen een coöperaties opgericht werden . Dit is gewoon een doodlopend spoor want de boer wil in zulk soort bedrijven geen geld meer steken . Want hij moet zelf zijn rendement uit onderhandelen .

  2. Cooperaties met meer personeel dan leden gaat altijd fout. Een melkveehouder met anderhalve werknemer bij rfc, anderhalve bij agrifirm, een halve bij de rabobank, één bij crv, enz enz moet zijn omzet delen met teveel lieden waardoor hij zelf niks meer overhoud.

  3. Vergaderboer misschien zijn de grote cooperaties eenvoudig te groot geworden en staan ze te ver van de elden af en is de directie niet voldoende cooperatief ingesteld. Met dit laatste bedoel ik dat de directie zich eerder vergelijkt met de collagaś van Multinationals en ook een vergelijkbaar inkomen wenst. Maar dat de boeren niet zonder cooperatie / samenwerking kunnen moet duidelijk zijn, als iedere boer concurent is van zijn buurman dan spint de inkoper hier garen bij en verarmt de landbouw nog sneller. Maar ik denk dat de onbegrensde groei van de cooperaties de leden / boeren niet ten goede komt en het nagenoeg onbegrensd investeren in het buiten lijkt leuk maar of het de boeren ten goede komt is de vraag of is het misschien een vorm van “zelfbevrediging van de directie met groeidrang. De leden zijn immers verantwoordelijk en zij worden duurder op de arbeidsmarkt zonder risico te lopen.

Beheer
WP Admin