EU-commissaris Frans Timmermans. - Foto: EPA AlgemeenColumn

‘Papieren werkelijkheid van Timmermans’

Je zal maar boer zijn in Nederland. Je wordt moedeloos van alle ingrijpende plannen en proefballonnen in Den Haag. En dan doet Brussel daar nog een schep bovenop.

Want EU-commissaris Frans Timmermans kreeg vrijdag 10 september ruime steun voor zijn de Boer-tot-Bord-strategie in de Europarlementscommissies voor Landbouw en voor Milieu. Daarmee is een stap gezet naar het afdwingen van halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030, dus al over 9 jaar. En 10% van het landbouwareaal moet dan bestemd zijn voor landschapselementen zoals struiken.

Brussel moet boeren motiveren en niet dwingen

Ik vind het ronduit riskant om dit als bindend doel op te willen leggen aan de Europese boeren en tuinders, terwijl de effecten nog amper in kaart gebracht zijn. Namens SGP stemde ik daarom tegen. Het streven naar een zo duurzaam mogelijke productie onderschrijf ik, maar dan is economische duurzaamheid wel een randvoorwaarde om op ecologisch vlak meer te kunnen doen. Brussel moet boeren motiveren en niet dwingen. Anders zetten we onze mooie sector op het spel en daarmee onze voedselzekerheid.

Ik ben blij dat mijn oproep voor het mogelijk maken van nieuwe veredelingstechnieken en snellere toelating van laagrisicomiddelen in het rapport werd overgenomen, maar ik zou meer ambitie en urgentie willen zien bij de Europese Commissie om er nu écht werk van te maken.

Gebruik gewasbescherming

Erg onzeker is namelijk of we klaar zijn voor een landbouw met half zoveel gewasbeschermingsmiddelen. Geen jaar is hetzelfde: nat, droog, heet, koud. Schimmels of plagen liggen steeds op de loer. Als er geen alternatieven voorhanden zijn dreigen de uien straks weg te rotten bij een natte zomer? Moeten we aardappels gaan importeren van buiten de EU?

In de papieren werkelijkheid zijn doelstellingen snel bedacht, maar handelaren en consumenten accepteren geen lege schappen of lege borden door misoogsten. Dan halen ze vrachtwagens en schepen met import uit niet-Europese landen. Het effect is dat je landbouw verplaatst naar buiten de EU en inboet aan voedselzekerheid.

Niet voor niets verschool Timmermans een EU-studie die dit nadeel al voorspelt. Een daling van de productie met 10-15% is immers niet iets om over naar huis te schrijven. De Europese Commissie publiceerde de studie pas midden in de zomer: ná de termijn om nog wijzigingen in zijn plan voor te stellen. Een politieke truc van Timmermans – die het vertrouwen niet vergroot.

EU en Nederland moeten verder kijken dan een papieren werkelijkheid

Verbod op gebruik antibiotica in de veehouderij

En meer ingrijpende besluiten liggen in het verschiet. In de week van 13 september stemt het Europees Parlement over een totaalverbod op het gebruik van veel antibiotica in de veehouderij: dat de diergezondheid in gevaar komt en dat zelfs de Europese Commissie wetenschappelijk onderbouwd niet zover wil gaan, dat schijnt de politici niet te deren.

Hetzelfde met het nieuwe ontwerp voor het nieuwe nitraatactieprogramma: dat kan dramatisch uitpakken. Dan krijgen we nog een plan dat biologische teelt minstens 25% van het areaal moet omvatten. De stapel eisen wordt steeds hoger!

De EU en Nederland moeten verder kijken dan een papieren werkelijkheid. De noodzaak tot voedselzekerheid is vandaag de dag net zo wezenlijk als 70 jaar geleden. Signalen uit de sector mogen niet langer genegeerd worden.

Reacties

  1. Ook in dit plan meet de politiek weer met twee maten, Verbod antibiotica in de veehouderij maar geen rem of verbod op welk medicijn voor de mensen. we weten dat ons afvalwater behoorlijk is vervuild met medicijn resten en dat dit watr zo de natuur in gaat. Laten we de medicatie van mensen politiek aan d ekaak stellen, dan is de wereld te klein en gillen alle Groenen moord en brand.

  2. Boer-tot-bord-strategie..? Dat bestaat al jaren..blijkbaar is het niet goed genoeg meer…ze eten met lange tanden! Van die gefrustreerde politicus die terug beginnen te blikken op hun leventje, en de wereld voor beginnen te kauwen hoe het wel niet allemaal moet…Het lijkt mij raadzaam als de politiek in Den Haag en Brussel voor gaan doen hoe het nieuwe boeren, zou moeten. Wij boeren zijn toch immers stom en dom volk, in de ogen van deze betweters!
    We zullen eens kijken of ze orde en veiligheid kunnen handhaven als de schappen leeg beginnen te raken, met de alwetende ‘wijsheid’ van een achterlijk gedreven politieke ideologie!

  3. Door belastingen te verhogen voor degene die zijn best doet om vooruit te komen, daarmee worden de mensen met een kleine beurs gesponsord!

  4. Wat maakt het uit wie ons bijt? Brussel of Den haag het is mij om het even! We zullen als boer door de zuren appel heen moeten bijten net zo lang tot dat er honger is. Maar ook dan zal die honger aan de boer liggen en niet aan hun belijd.

  5. Lege schappen geven hoge boereninkomens. Timmerfrans is geen socialist maar een groene. Waaróm zou je denken? Omdat groen doen meer stemmen oplevert dan sociaal doen? Hoe moeten mensen met een kleine beurs straks hun boodschappen betalen?

Beheer
WP Admin