Partner
Perceel uien. - Foto: Corteva Agriscience AkkerbouwPartner

Pak uienvlieg en schadelijke aaltjes in uien aan

Een aandachtspunt in de uienteelt is de mogelijke aantasting door aaltjes en door de uienvlieg. Welke maatregelen en aanpak zijn nodig om de schade en plantwegval te voorkomen of in ieder geval te reduceren?

Uien zijn niet altijd goede waardplanten voor aaltjes. Aaltjes vermeerderen niet of nauwelijks in de teelt zelf. Uien kunnen echter wel veel schade ondervinden doordat aaltjes het gewas aanprikken. Dat gebeurt voornamelijk in de beginfase van de teelt. Dit kenmerkt zich in het achterblijven van de groei tot het wegvallen van planten.

In de tabel staan aaltjes die schadelijk kunnen zijn in de uienteelt. - Tabel: Corteva Agriscience

In de tabel staan aaltjes die schadelijk kunnen zijn in de uienteelt. – Tabel: Corteva Agriscience

Gemiddeld genomen komen deze aaltjes voor op lichtere gronden. Maar niet alleen op zandgrond. Ook op lichtere kleigronden (<25% afslibbaar) kunnen deze aaltjessoorten prima vermeerderen en ook aanzienlijke schade aanrichten. stengelaaltjes komen daarnaast ook op de zwaardere kleigronden (>25% afslibbaar) voor. Zie voor meer informatie het aaltjesschema voor uienteelt.

Drie aandachtspunten aanpak aaltjesschade

Ken de voorgeschiedenis van het perceel
Zijn er signalen van aaltjesschade geweest in de voorgaande jaren en zijn de voorvruchten, inclusief groenbemesters, gunstig geweest? In een voorvrucht als gras of graan kan Meloidoigyne naasi zich sterk vermeerderen, terwijl er geen schade is te zien in het gras of de graan zelf. Maar in de uien die erna komen, is wel heel snel schade te zien.

Neem een grondmonster
De beste indicator voor de aanwezigheid van schadelijke aaltjes is een actueel grondmonster.

Maak een keuze om een nematicide toe te passen bij zaai van de uien.
De etiketdosering van Vydate 10G is 20 kg per hectare in de rij toegepast tijdens het zaaien. Ter bescherming tegen schadelijke aaltjes in de jeugdfase van het gewas werkt Vydate 10G tegen alle aaltjes op alle grondsoorten. Bij een serieuze besmetting met stengelaaltjes kan ondanks de toediening van Vydate 10G later in de teelt alsnog flinke schade optreden. Het beste advies in dit geval is geen uien telen op dit perceel.

Schade in uien, veroorzaakt door het graswortelknobbelaaltje Meloidogyne naasi. - Foto&apos;s: Corteva Agriscience

Schade in uien, veroorzaakt door het graswortelknobbelaaltje Meloidogyne naasi. – Foto’s: Corteva Agriscience


Lees meer over schadelijke aaltjes in uien

Plantwegval door uienvlieg

Een zaadcoating ter bescherming tegen wegval door uienvlieg en bonenvlieg is niet meer mogelijk. In veel gevallen lukt het redelijk goed om met behulp van de Steriele Insecten Techniek aantasting door de uienvlieg te ‘controleren’. Dit is echter niet in alle teeltgebieden even succesvol.

In 2020 zijn verschillende proeven gedaan om de effectiviteit van (toekomstige) middelen te testen. In deze proeven is ook de toepassing van Vydate 10G meegenomen. De conclusie was dat Vydate naast een werking tegen aaltjes een nevenwerking heeft tegen de uienvlieg. Daarvoor is wel een dosering van 20 kg in de rij nodig; 10 kg Vydate in de rij had maar een beperkt neveneffect.

In een proef met een zeer hoge druk van uienvlieg was bij onbehandeld 79% weggevallen, bij 10 kg Vydate in de rij was nog steeds 70% weggevallen. 20 kg Vydate in de rij had een behoorlijk betere nevenwerking. Hier was 38% wegval. Wat in een eerdere proef opviel is dat deze 20 kg echt in de rij moet worden toegepast. De toepassing van 20 kg Vydate volvelds had weinig effect.

Onderstaande foto’s laten een bakkenproef zien, uitgevoerd door PPO-Lelystad in 2020. Aan de zijkant van de bakken zijn twee rijtjes uien gezaaid.

Toepassing van 20 kg Vydate vollevelds. De uien zijn afgestorven door de uienvlieg.

Toepassing van 20 kg Vydate vollevelds. De uien zijn afgestorven door de uienvlieg.

Toepassing 20 kg Vydate in zaaivoor. De uien zijn nog wel gezond.

Toepassing 20 kg Vydate in zaaivoor. De uien zijn nog wel gezond.

Meer informatie over Vydate

Vydate heeft een betere oplosbaarheid dan andere producten. Daardoor is het product sneller beschikbaar voor de plant en is het gewas ook onder drogere omstandigheden direct goed beschermd. Na drie opeenvolgende droge voorjaren, is Vydate een bedrijfszekere keuze.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin