Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

‘Pachtmakelaars net tweedehands autoverkopers’

Veel makelaars die namens Britse landeigenaren onderhandelen over nieuwe pachttarieven, gaan daarbij net zo te werk als je van een verkoper van tweedehands auto’s zou verwachten. Vaak verstoren ze de goede relatie tussen de landeigenaar en zijn pachters meer dan dat ze goed doen.

Dat zegt George Dunn, directeur van de organisatie van Britse pachtboeren Tenants Farmers Association. “Wij zijn sterk voor goede relaties tussen de eigenaar en zijn pachters, maar helaas wordt dat keer op keer verstoord door de makelaars die namens die landeigenaren optreden. Bij grote instellingen die eigen mensen gebruiken gaat het goed en verlopen de onderhandelingen meestal robuust en op een verstandige manier. In andere gevallen lijkt het vaak of de vertegenwoordiger van de landeigenaar zijn eigen regels schrijft, zonder te denken over de gevolgen voor de relatie tussen hun opdrachtgever en zijn pachtboeren.”

Pachtverhoging

Volgens Dunn hanteren de ‘malafide’ makelaars regelmatig oneigenlijke argumenten om de pacht te verhogen. “Gezien de huidige economische omstandigheden in de landbouw, zou de pacht juist omlaag moeten gaan. Ze draaien om de wettelijke regels, andere gevallen en gebruiken voor de waardebepaling, heen en verstoppen zich achter allerlei schriftelijke correspondentie, om hun slechte werkmethode te verdoezelen.”

‘Praktijken van een gehaaide autoverkoper’

Hij valt vooral over de praktijk om eerst de mogelijke winst van het boerenbedrijf te bepalen, maar daarna ook nog elementen voor de waarde van het onroerend goed toe te voegen. “Dat bij elkaar mixen lijkt op de praktijken van een gehaaide autoverkoper die je eerst een prijs voor de auto zelf geeft, maar daar dan nog wat bijtelt voor de stoelen.”

Beheer
WP Admin