Nick Baetsen (27) woont in Grubbenvorst (L.). Hij studeerde Bedrijfskunde en Agribusiness en heeft samen met zijn vader en oom een vollegrondsgroentebedrijf van 50 tot 60 hectare. Foto’s: Bram Becks Fotografie BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Nick Baetsen: ‘Ik hou van afwisseling, uitdaging en dingen uitproberen’

Opvolger Nick Baetsen zal ook na de overname bezig blijven met innovaties. Ook overweegt hij een bedrijf, teelt of biologische tak. “Dat is nog best een puzzel.”

Nick Baetsen werkt sinds zijn studie in het familiebedrijf en is op weg om het stokje over te nemen. Hij combineert praktijkervaring met een frisse blik op teelt, techniek en ondernemerschap. Innovatie en kwaliteit staan voorop, al blijft het een uitdaging om het bedrijf toekomstbestendig te houden.

Lees verder onder het kader

Wortelen, specifiek B- en C-peen, vormen de hoofdteelt van het bedrijf. Daarnaast is er knolselderij.
Wortelen, specifiek B- en C-peen, vormen de hoofdteelt van het bedrijf. Daarnaast is er knolselderij.
Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik kan niet alles alleen doen en zal meer werk moeten delegeren. Ik zal in elk geval bezig blijven met innovaties en ontwikkeling, want stilstand is achteruitgang. We werken al met moderne technieken en testen regelmatig innovaties, zoals binnenkort een laserweeder. Dat zal ik blijven doen. Niet dat ik per se de eerste ben om er zelf mee te gaan werken, maar aangezien het middelenpakket steeds verder uitdunt en de eisen wijzigen, moeten we op zoek naar andere manieren om een kwalitatief hoogwaardig product te blijven leveren.

Wat ik mogelijk anders zou doen, is een bedrijf, teelt of biologische tak erbij. Welke, dat weet ik nog niet. Het is namelijk een hele puzzel om iets te vinden dat past bij onze huidige bedrijfsvoering. Doel is eerst dit goed te doen en te blijven ontwikkelen, waardoor we toekomstbestendig blijven.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. De kennis over onze teelten heb ik van hem. Als het gaat om ondernemerschap, dan heb ik bewondering voor ondernemers die hun passie combineren met het bedrijf, zonder dat ze na verloop van tijd verdwijnen op een positie waar ze niet voor hebben gekozen. Dat zie je toch best vaak gebeuren.”

Als je na alle inspanningen je eigen product gewassen en verpakt ziet liggen, dan ben ik echt trots

Het mooiste werk vind ik…

“Ik hou van afwisseling, uitdaging en dingen uitproberen. Wat ik ook schitterend vind, is een perceel dat er mooi bij ligt. En als je dan uiteindelijk, na alle inspanningen, je eigen product gewassen en verpakt ziet liggen, dan ben ik echt trots.”

Nick wil misschien een derde teelt maar het is puzzelen op wat past in de huidige bedrijfsvoering.
Nick wil misschien een derde teelt maar het is puzzelen op wat past in de huidige bedrijfsvoering.
Ik heb een hekel aan…

“Herhalend werk. Langere tijd hetzelfde doen, dat vind ik niet leuk. Daar zit te weinig uitdaging in.”

Als ik een miljoen win dan…

“Als het zou helpen, zou ik met het geld het proces versnellen van vergunningverlening. We zijn al twee jaar bezig met een nieuwe loods voor de uitbreiding van de verwerking en opslag van onze producten. De gemeente en overheden doen er ontzettend lang over. Daardoor gaat het traag en dat is heel frustrerend. Voor mezelf zou ik wel een Ford Mustang Eleanor willen. Zo’n Amerikaanse auto, dat is gewoon tof.”

Groentebedrijf Baetsen heeft zich gespecialiseerd in de teelt van knolselderij en wortelen. Producten worden op het bedrijf verwerkt en verpakt. De bedoeling is dat er een high-care unit bij komt voor de verwerking van wortelen maar de behandeling van de vergunningsaanvraag verloopt traag.
Groentebedrijf Baetsen heeft zich gespecialiseerd in de teelt van knolselderij en wortelen. Producten worden op het bedrijf verwerkt en verpakt. De bedoeling is dat er een high-care unit bij komt voor de verwerking van wortelen maar de behandeling van de vergunningsaanvraag verloopt traag.
In mijn vrije tijd…

“Help ik dingen organiseren voor het dorp, zoals het Voldaan Festival. Dat is vanuit de keet ontstaan. Verder mag ik graag sporten en met mijn vrienden leuke dingen doen.”

In elke verpakking zitten dagverse wortelen. Het oogsten gaat namelijk zomer en winter door. ’s Winters zit het gewas onder stro om het te beschermen tegen vorst.
In elke verpakking zitten dagverse wortelen. Het oogsten gaat namelijk zomer en winter door. ’s Winters zit het gewas onder stro om het te beschermen tegen vorst.
Over vijf jaar dan…

“Bestrijden we onkruid autonoom met robots. De ontwikkelingen gaan snel en we willen er graag in mee, omdat duurzaam verse en hoogwaardige kwaliteit leveren echt onze prioriteit heeft. Maar de politiek maakt het niet makkelijk. Ze nemen steeds geen besluiten en als ze dat wel doen, veranderen ze de regels om de haverklap. Als ondernemer is dat heel lastig werken.”

Grote zakken, kleine zakken of in kistjes, het bedrijf levert volgens de wensen van de klant. Nick is ’s ochtends meestal bezig in de productieruimte, ’s middags is hij veel op het land te vinden. ‘De afwisseling houdt het werk voor mij uitdagend.’
Grote zakken, kleine zakken of in kistjes, het bedrijf levert volgens de wensen van de klant. Nick is ’s ochtends meestal bezig in de productieruimte, ’s middags is hij veel op het land te vinden. ‘De afwisseling houdt het werk voor mij uitdagend.’
CM-Block Knop

DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.