Gert-Jan Steijaert (22) met op de achtergrond het waterbassin. - Foto's Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Gert-Jan: ‘In ons bassin kan 26.000 kuub zoet water’

Gert-Jan zit door de week op kamers maar als hij thuis is, pakt hij een deel van het landwerk op. De oogst vindt hij het allermooiste. “Dan zie je het resultaat van wat je het hele seizoen gedaan hebt.”

Bedrijfsopvolger Gert-Jan Steijaert (22) neemt monsters uit het waterbassin.
Bedrijfsopvolger Gert-Jan Steijaert (22) neemt monsters uit het waterbassin.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Er hoeft eigenlijk niets te veranderen, ik zou het op dezelfde manier voortzetten zoals het nu gaat. Onze strategie is om het onderhoud aan de machines zelf te doen. Dat scheelt kosten. Ook het landwerk doen we zoveel mogelijk zelf. Op die manier kunnen we het in eigen hand houden en hoeven we niet te wachten op bijvoorbeeld de loonwerker. De uien wil ik gaan irrigeren met druppelslangen en de aardappelen met een beregeningsboom om water te besparen.

Lees verder onder foto

Gert-Jan bekijkt de kwaliteit van de Agria's in bewaring.
Gert-Jan bekijkt de kwaliteit van de Agria's in bewaring.

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Hij leert me alles over de teelten en over machineonderhoud. Daar leer je op school ook wel iets over maar dat is meer algemeen. Wat ik ook inspirerend vind aan mijn vader is dat hij altijd bezig is het bedrijf te optimaliseren en te verbeteren. Hij besloot dat er een waterbassin moest komen. Dat staat er sinds vorig jaar. Er kan 26.000 kuub in. Het slootwater is hier in de zomer brak maar in de winter niet. Daarom vullen we het bassin ’s winters met zoet water. Door goed na te denken over wanneer we wel en niet beregenen, willen we proberen het seizoen uit te zingen met de watervoorraad in het bassin.”

Het mooiste werk vind ik…

“De afwisseling maakt dat het boeiend en uitdagend blijft maar de oogst is misschien toch wel het allermooiste. Dan zie je het resultaat van wat je het hele seizoen gedaan hebt.”

Lees verder onder foto

Gert-Jan bezig met de vetspuit.
Gert-Jan bezig met de vetspuit.

Ik heb een hekel aan…

“Niet aan werk, wel aan regelgeving die in de praktijk niet werkbaar is of niets toevoegt. Neem nou de bufferstroken uit het GLB om de waterkwaliteit te verbeteren. Hier op de kleigrond spoelen nauwelijks mineralen uit. Ik zie de meerwaarde van die stroken dan ook niet maar ze kosten wel opbrengst.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik de lening aflossen, investeren in grond en in een nieuwe schuur voor de opslag van producten en de berging van machines.”

Lees verder onder foto

Gert-Jan Steijaert tankt de veldspuit af met water uit het bassin.
Gert-Jan Steijaert tankt de veldspuit af met water uit het bassin.

Over vijf jaar dan…

“Waarschijnlijk heb ik dan al wat meer taken van mijn vader overgenomen en werk ik eerst nog deels buitenshuis om meer kennis en ervaring op te doen. We zitten hier vlakbij de Westerschelde, dat is een Natura-2000 gebied. Toch denk ik niet dat daardoor mijn toekomst op het spel staat. Ik kan hier het bedrijf gewoon voortzetten en boer worden.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin