Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Opslagregeling varkensvlees loopt op z’n eind

Van de 47.541 ton varkensvlees die met steun is opgeslagen zit nog 6.523 ton in de vriezer.

De particuliere opslagregeling voor varkensvlees loopt ten einde. Eind augustus zat er nog 6.523 ton vlees in de vriezer, waarvoor de aanvragers steun ontvangen om dit op te slaan. Ruim de helft van het volume is van aanvragers in Nederland, 3.494 ton ultimo augustus 2022.

Max 150 dagen

De opslagregeling stond open in de periode van 25 maart dit jaar tot 29 april. In totaal is voor 47.541 ton varkensvlees steun aangevraagd om dit tijdelijk uit de markt te nemen. Nederlandse bedrijven hebben voor 12.512 ton vlees opslagsteun aangevraagd. Dat is 26% van het totale volume. De maximale periode waarvoor steun wordt verleend, is 150 dagen.

Markt ontlasten

De opslagregeling is bedoeld om de varkensmarkt tijdelijk te ontlasten. Door corona, Afrikaanse varkenspest, de afnemende vraag uit China en de onrust in Oekraïne is de markt van slag, motiveerde de Europese commissie begin dit jaar. Door private opslag moet de onbalans op de markt afnemen.

Keerzijde van regeling

Vanuit de varkenssector klonk de kritiek dat het geld niet naar de boeren gaat, maar degene die het vlees opslaat. Een ander nadeel is dat het vlees op een later moment alsnog op de markt komt en dan een eventuele prijsstijging op de varkensmarkt in de weg kan staan. Het meeste vlees is inmiddels weer uit de vriezer, zo blijkt uit de cijfers.

Beheer
WP Admin