<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Opnieuw zware buien verwacht

Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag- en avond code geel afgegeven voor bijna heel Nederland.

Volgens het meteorologisch instituut gaat het stevig onweren. De code geldt alleen niet voor het grootste deel van Zeeland en de Waddeneilanden.

Veel regen in korte tijd

De buien gaan plaatselijk gepaard met veel regen in korte tijd. Dit kan opnieuw tot wateroverlast leiden. Ook kunnen bij buien hagel en windstoten voorkomen. In het zuidwesten en in het uiterste noorden is de buienkans kleiner. In de loop van de avond verdwijnen de buien volgens het KNMI weer.

Vee weg uit waterbergingsgebied

Waterschap Aa en Maas heeft het waterbergingsgebied Starkriet in gebruik genomen om overtollig regenwater op te vangen. Ingebruikname van de bergingsgebieden Bakelse Beemden en Disdonk is voorbereid. Vee moest er uit en wegen zijn afgezet. Dat maakte het schap vrijdag bekend. In de regio Deurne, Asten, Someren en Lierop is afgelopen dagen meer dan 100 millimeter regen gevallen. Ook vanuit Limburg stroomt water het gebied in. Inmiddels zakt het peil van de Aa en de Bakelse Aa weer. Maar op veel plekken staat het land blank.

Wateroverlast

De afgelopen dagen hebben verschillende provincies in Nederland last van wateroverlast. Donderdag was het vooral mis in Noord-Brabant en Limburg. Het KNMI had voor deze provincies code oranje afgegeven.

Volgens de diverse weerbureaus wordt het weer dit weekend beter en is het op veel plaatsen zonnig. Afgelopen avond en nacht is er in Limburg opnieuw veel regen gevallen. Waterschap Roer en Overmaas plaatste zandzakken in Slenaken en in Vaals om overstroming van de Gulp te voorkomen. in Zuid- en Midden-Limburg dalen de peilen nu weer, meldde het waterschap vrijdagochtend. In de nacht van 1 op 2 juni viel in Roermond 85 millimeter.

In Duitsland, vlak over de grens bij de Achterhoek is op het nippertje een dijkdoorbraak van de Oude IJssel voorkomen, afgelopen nacht.

Lees hieronder wat er over het noodweer wordt gezegd op social media.

 

Beheer
WP Admin