Bord van een vervoersverbod op archiefbeeld. Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Opnieuw vogelgriep bij vleeskuikens Grootschermer

Een vleeskuikenbedrijf in het Noord-Hollandse Grootschermer waar eind oktober vogelgriep werd geconstateerd, is opnieuw besmet.

Dat heeft het ministerie van LNV bevestigd. LNV heeft bovendien bekendgemaakt dat vogelgriep is vastgesteld bij leghennen in Lelystad (Fl.) en bij vleeskuikens in Willemstad (N.-B.). In Grootschermer worden ongeveer 170.000 vleeskuikens geruimd. Eind oktober ging het bij hetzelfde bedrijf om 107.000 dieren. Er wordt onderzoek gedaan naar de insleeproute. In Lelystad zijn circa 24.000 leghennen geruimd en in Willemstad gaat het om zo’n 46.000 vleeskuikens. Daarmee komt het aantal geruimde dieren sinds oktober op 1,1 miljoen.

Vervoersverbod

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Lelystad liggen geen andere pluimveebedrijven, maar in de 3-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen vier andere pluimveebedrijven, die de komende dagen door de NVWA worden gescreend. In de 10-kilometerzone rond dit bedrijf liggen nog eens twintig andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

In de 1-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Grootschermer ligt één ander bedrijf, een zorgboerderij met legpluimvee. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere bedrijven, maar in de 10-kilometerzone waar een vervoersverbod van kracht is, ligt nog één ander pluimveebedrijf.

Willemstad

Rond het besmette bedrijf in Willemstad liggen binnen een kilometer geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven en in de 10-kilometerzone zijn zeven andere pluimveebedrijven gevestigd.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin