Opnieuw heibel in top Danish Crown over toekomststrategie
In de top van het Deense agroconcern Danish Crown hebben twee groot-aandeelhouders hun rol neergelegd in een structuurcommissie die een toekomstplan moest opstellen, en heeft een adjunct-directeur zijn functie neergelegd. Eerder was al een directielid opgestapt. De maandag bekendgemaakte nieuwe CEO staat voor een forse uitdaging.
Een van de grootste Deense vlees- en agroconcerns, dat in handen is van een coöperatie van Deense varkenshouders, kampt al langere tijd met interne spanningen. De twee groot-aandeelhouders die zich nu hebben teruggetrokken uit de structuurcommissie, vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de producenten die aan Danish Crown leveren. Hun vertrek zou te maken hebben met tegenvallende financiële resultaten en een toenemende bureaucratie en tegenwerking binnen de eigen organisatie in de besprekingen over de toekomststrategie van het bedrijf.
Danish Crown staat voor grote uitdagingen, zoals dalende winstmarges en toenemende internationale concurrentie. De commissie moest richting geven aan de hervormingen die nodig zijn om de positie van het bedrijf in de wereldmarkt te verstevigen. Echter, de interne meningsverschillen lijken deze taak te bemoeilijken.
Speculaties over stabiliteit binnen top
Eerder dit jaar kondigde CEO Jais Valeur al zijn vertrek aan, wat leidde tot speculaties over de stabiliteit binnen de top van het bedrijf. Zijn vertrek, officieel aangekondigd om “persoonlijke redenen”, kwam voor velen onverwacht en voedde de geruchten over interne verdeeldheid.
Het recente vertrek van een adjunct-directeur en een ander directielid heeft de situatie verder verergerd. De adjunct-directeur gaf aan dat het gebrek aan consensus binnen de directie en de raad van bestuur een belangrijke reden was voor zijn beslissing.
Maandag maakte het bedrijf eerder dan verwacht de naam van zijn opvolger bekend. Dat is Niels Duedahl. Iemand met een verleden bij grote Deense concerns als Lego en energiebedrijf Norlys. Hij is gepresenteerd als iemand die stevige besluiten kan nemen en een visie heeft, ook als het tegen zit. Als iemand die veranderingen kan doorvoeren.
De coöperatieve structuur van Danish Crown, waarbij de leden (de varkenshouders) gezamenlijk eigenaar zijn, maakt het lastig om snel beslissingen te nemen. Er moeten compromissen worden gesloten tussen de verschillende belanghebbenden, wat leidt tot lange besluitvormingsprocessen en, in dit geval, tot frustratie bij de betrokken partijen.
Dochtermaatschappij verkocht
Danish Crown heeft juist eerder vorige week besloten om haar dochtermaatschappij Agri-Norcold A/S, gespecialiseerd in koel- en vriesopslag, te verkopen aan Constellation Cold Logistics, een internationale speler in de sector van koudeketenlogistiek.
Agri-Norcold beheert in Denemarken een netwerk van moderne opslagfaciliteiten, en de overname biedt Constellation Cold Logistics de mogelijkheid om haar aanwezigheid in de Noord-Europese markt uit te breiden. Het personeel van Agri-Norcold zal naar verwachting behouden blijven onder de nieuwe eigenaar, wat continuïteit in de dienstverlening moet garanderen.
De verkoop past – naar eigen zeggen – in het bredere plan van Danish Crown om bedrijfsonderdelen die niet direct gerelateerd zijn aan de primaire activiteiten af te stoten, om zo de focus op efficiëntie en winstgevendheid te vergroten.
Druk op overgebleven bestuurders en aandeelhouders
De druk op de overgebleven bestuurders en aandeelhouders om tot een eensgezinde visie te komen is groot, vooral met het oog op de uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd. Als Danish Crown er niet in slaagt om deze crisis het hoofd te bieden, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van het bedrijf en de duizenden varkenshouders die ervan afhankelijk zijn.