RundveeNieuws

Opnieuw geen meerderheid voor zachte landing zuivelsector

Brussel – De kans op een vetcorrectie in het laatste quotumjaar wordt zeer klein.

In de raad van Europese landbouwministers was opnieuw geen meerderheid voor een zachte landing voor de zuivelsector bij het afschaffen van het melkquotum in 2015. De Nederlandse inzet om het voorstel aan te passen om daarmee ook Frankrijk, Portugal en Italië achter het voorstel te krijgen, is gestrand. Het ministerie reageert zeer teleurgesteld. “We hebben onze uiterste best gedaan om tot een meerderheid te komen”, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Dijksma bezocht ander halve week geleden binnen 24 uur de landbouwministers van Portugal, Frankrijk en Italië om ook van hen steun te krijgen voor het voorstel.

De onderhandelingen met deze landen leidden tot een aanpassing van het voorstel van de vetcorrectie. Lidstaten zouden eerder met elkaar in gesprek gaan in het geval de melkprijs fors zou dalen, waardoor met name kleine bedrijven problemen zouden krijgen met een lage melkprijs.

Nederland, Duitsland en Oostenrijk gaan ondanks dat er geen meerderheid in de Raad is toch een verzoek indienen bij Eurocommissaris Dacian Ciolos om tot een voorstel te komen voor de zachte landing. Of Ciolos alsnog met een voorstel zal komen is nog niet duidelijk. Eerder benadrukte hij dat hij alleen bereid is de huidige afspraken voor afschaffing van het melkquotum te wijzigen als er een gekwalificeerde meerderheid voor zou zijn. Dat is nu niet het geval.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin