Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Opbrengsten graan in EU beperkt veranderd

De weersomstandigheden waren in Europa tegenstrijdig en daarmee ook de impact op graanopbrengsten.

Al met al zijn de veranderingen in de gewassen beperkt, meldt het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, in de augustus-prognose van het Mars-rapport. De EU-tarweopbrengst is in augustus 1,2% verlaagd naar 5,75 ton per hectare vergeleken met de juli-prognose. Daarmee komt de opbrengst nog steeds boven het 5-jarig gemiddelde uit.

De opbrengsten voor zomergranen zijn verbeterd in het westen en noord-centraal Europa. Voor deze regio’s waren het veelal milde temperaturen en voldoende neerslag die voor prima opbrengsten zorgden. In sommige regio’s werd de oogst van wintergewassen belemmerd door regelmatige neerslag, wat leidde tot een lichte daling van de verwacht opbrengst voor wintergraan.

In de zuidelijke regio’s hadden hittegolven en droogte een negatieve invloed op de zomergewassen. In gebieden waar niet beregend kon worden hebben de gewassen negatieve gevolgen van de droogte ervaren.

Suikerbieten en aardappelen

Opbrengstprognoses voor suikerbieten stijgen in de EU 11% vergeleken met een maand geleden. Voor suikerbieten stijgt de opbrengstverwachting naar 75 ton per hectare. Daarmee is de lichte daling in juli ruimschoots gecompenseerd. In Nederland (86,9 ton per hectare) en Duitsland (78,2 ton per hectare) ligt de opbrengstverwachting boven gemiddeld.

Voor aardappelen stijgt de hectareopbrengstverwachting 3,5% naar 34,8 ton. Daarmee komt deze 5,5% boven het 5-jarig gemiddelde. De opbrengstverwachtingen in Duitsland, Frankrijk en België zijn daarmee bovengemiddeld. Voor Nederland ligt de verwachting op een vergelijkbaar niveau met andere jaren (43,4 ton per hectare).

Lees ook: Duitsland koploper in aardappelen, Fransen scoren in omzet

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

 • Tarwe
 • Mais
 • Sojabonen
 • Reacties

  1. Wat een kul allemaal. Helemaal om nu al te zeggen hoeveel oa. Suikerbieten stijgen, bij mijn weten nog geen biet gerooid, suikerpercentage spreelt ook een rol.
   Waarschijnlijk mogen deze graan, aardappel, bieten enz niet verder omhoog, lees nooit zulke berichten over olie, staal enz als die op een hoog niveau staan.

  Beheer
  WP Admin