Premium
Het onderzoek naar duurmelken door uitgestelde inseminatie is uitgevoerd op Dairy Campus in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude RundveeNieuws

Op tijd drachtig levert extra melkomzet

Reacties

  1. De grootste kans op uitval voor een melkkoe ligt rondom afkalven. Het laat insemineren van vaarzen levert weinig nadeel voor het saldo. Vaarzen produceren persistent en zijn in de groei naar volwassenheid. Persistentie en dus persistent voeren maakt het grote verschil. Het lijkt alsof dit in deze proef niet heeft plaatsgevonden, getuige de opmerking over krachtvoerkosten. Koeien die een lange lijst maken, hebben een relatief kortere droogstand en relatief kleinere kans om uit te vallen rondom afkalven.

  2. Bij varkens het zelfde verhaal Bennie. Later insemineren van gelten zorgt net als bij vaarzen voor een beter ontwikkeld robuster dier wat gedurende het productieve leven minder aandacht vraagd. Het geboorte proces verloopt gemakkelijker de productie is hoger, ze gaan langer mee en de kans op medicijn gebruik is lager.

  3. Één variabele is nog vergeten: veevervanging. Vooral bij vaarzen heeft het later insemineren tot gevolg dat de vaars veel minder slijtage heeft en veel langer meegaat. Het zal een oudere koe worden, wat resulteert in een lagere veevervanging.

Beheer
WP Admin