In augustus en september is een grootschalig bodem- en wateronderzoek uitgevoerd. – Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Oorzaak koeiensterfte op boerderij in Noordeinde blijft mysterie

De oorzaak van de koeiensterfte bij een melkveehouder in het Gelderse Noordeinde blijft onduidelijk. Uit onderzoek van de provincie Gelderland naar de bodem en het water rondom het bedrijf blijkt dat er geen verontreiniging was die de sterfte van de dieren zou kunnen verklaren.

In augustus en september is een grootschalig bodem- en wateronderzoek uitgevoerd. Zo werd de directe omgeving van het bedrijf onderzocht, waarbij is gekeken naar sloten, waterbodem en oevers, grond en grondwater en de aangelegde dijk. Daarbij werd specifiek gezocht naar onder andere PFAS, dioxines en drugs.

“We hebben begrip voor de zeer ingewikkelde en verdrietige situatie rondom deze agrarische familie. De dood van zoveel dieren heeft een enorme impact. Daarom hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en vanuit onze rol meegezocht naar een verklaring voor deze koeiensterfte. Er is nu niets zorgwekkends aangetroffen. Daarmee sluiten we dit onderzoek in de omgeving af. Wij blijven hierover in contact met de boer”, aldus gedeputeerde Ans Mol.

Veehouder vermoedt link met aanleg dijk

Op het bedrijf gingen in een jaar tijd 25 van de 60 koeien dood. De dieren hadden ontstekingen in de huid of in de uier. Het overgrote deel van de kalveren komt volgens berichtgeving in de Stentor niet gezond ter wereld. De betrokken veehouder vermoedt dat er een link is met de aanleg van een dijk in de directe omgeving van zijn bedrijf, vijf jaar geleden. Noordeinde ligt dicht bij de grens met Overijssel, in de buurt van Kampen.

Het betreffende bedrijf is inmiddels leeg. De betrokken veehouder heeft de nog resterende dieren vorige week af laten voeren. De uitslagen van mest- en voeronderzoek moeten nog komen.

Reacties

  1. Zouden die politici groenten uit de tuin van die boer willen eten of melk willen drinken van zijn koeien? Kwam er ook info van de slachtlijn waar die koeien zijn heengegaan?

Beheer
WP Admin